Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. listopadu 2022 14:32
Čas čtení 1:36

Video: Zvědavá chobotnice objala potápěčku, stala se virální senzací

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Video: Zvědavá chobotnice objala potápěčku, stala se virální senzací
Zdroj: Flickr/Steve Jurvetson/volně k užití

Chobotnice, která se vůbec nebála kanadské potápěčky Andrey Humphreys, se stala slavnou. Video objímajícího hlavonožce si oblíbily tisíce lidí.

Velmi překvapivý dotyk přírody zažila kanadská potápěčka Andrea Humphreys, která během potápění v Sališském moři narazila na velice přátelskou chobotnici. Hlavonožec byl dokonce tak zvědavý, že se rozhodl, že potápěčku obejme v době, kdy jej natáčela. Vzniklo z toho virální video, které za méně než měsíc posbíralo více než 250 tisíc views na YouTube.

8. listopadu 2022 8:46 Čas čtení 0:54 Neolizujte jedovaté žáby, prosí správci národních parků návštěvníky Neolizujte jedovaté žáby, prosí správci národních parků návštěvníky

Sališské moře se nachází na západním pobřeží Kanady. Jedná se o okrajové moře Tichého oceánu u ostrova Vancouver. Humphreys žije ve městě Campbell River těsně vedle moře, které je chladné a chaluhovité, což ji ale od potápění neodrazuje. Naopak si region hodně užívá. 

„Lidé říkají, že je tu tma a šero. Ale když máte trochu světla, vidíte každou barvu duhy, což je neuvěřitelné. Absolvovala jsem více než 675 ponorů a myslím, že je zde jedno z nejlepších potápění na světě,“ vysvětlila pro The Guardian. A nejen proto, že se jí povedlo potkat místní legendu žijící v temnotách – zvědavou chobotnici.

Skupina, se kterou se povoláním středoškolská učitelka potápěla, chobotnici údajně čas od času zahlédne, vždy se ale schovávala. Nyní to bylo poprvé, kdy ji uviděli v otevřeném moři. Možná i proto chtěl hlavonožec pro své lidské přátele udělat malé překvapení. Rychle se přiblížil k Humphreys, přestože jej fotografovala, a nalepil se na její masku a kameru. 

„Jenom mi lezla po foťáku, plazila se mi po rtech a objímala mě. Její obrovská chapadla jsem měla nahoře přes obličej a masku,“ dodala. „Pokaždé, když jsem od ní couvala, tak se ke mně stále blížila. Bylo to prostě úžasné a inspirující,“ jásala Kanaďanka.

24. ledna 2024 8:00 Čas čtení 3:31 Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům

Objetí je zachyceno na oblíbeném videu, mimo kameru to následně probíhalo tak, že chobotnice zůstala u skupiny dalších 40 minut. Zajímalo ji zejména potápěčské vybavení a kamera. „Pořád měnila intenzitu světla na mé kameře. Hrála si s tím,“ popsala Humphreys.

Chobotnice neměla strach

Na snímku je zachycena i červená barva hlavonožce, která je pro něj tolik typická z animovaných filmů nebo pohádek. Ve skutečnosti má ale chobotnice obranný mechanismus založený i na změně barvy v případě, že cítí nebezpečí. Zde ale bylo vidět, že nemá absolutně strach. Holt se rozhodla, že probádá potápěčku.

10. listopadu 2022 20:19 Čas čtení 0:47 V Británii se narodilo první zaznamenané „genderově neutrální“ koťátko na světě V Británii se narodilo první zaznamenané „genderově neutrální“ koťátko na světě

O chobotnicích se také ví to, že jsou hodně inteligentní, což například dokládá i článek Greenpeace. Aktivisté uvádí, že chobotnice například k lovu využívají mušle. Když mají strach a jsou kolem nich měchýřovky portugalské, které dokáží způsobit smrt bodnutím, umí vytrhnout jejich žahavou část, která jim nic nezpůsobí, a bránit se jí jako se zbraní. 

Domů
Sdílet
Diskuse