Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. března 2023 8:00
Čas čtení 0:57

Slovensko je zase jednou dál než Česko. Jaký nový památný den dnes slaví?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko je zase jednou dál než Česko. Jaký nový památný den dnes slaví?
Zdroj: Unsplash/David Monje/volně k použití

V pondělí si Slovensko poprvé připomíná Den obětí pandemie COVID-19. Informuje o tom agentura TASR.

Jedná se o jeden ze dvou nových památných dnů, které přinesla loňská novela zákona o státních svátcích, dnech pracovního klidu a památných dnech. Kromě Dne obětí pandemie COVID-19 se 22. září stalo Dnem boje proti nenávistným projevům na dětech.

2. března 2023 13:56 Čas čtení 1:01 Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu

„Pandemie COVID-19 zásadně ovlivnila životy lidí nejen na Slovensku, ale na celém světě. Největší trauma způsobila rodinám, kterým vzala jejich blízké,“ uvedli předkladatelé k návrhu novely zákona o státních svátcích. Připomněli, že pozůstalí obětí, kteří se spojili v občanském sdružení Skutečné oběti, rovněž prosazovali myšlenku, aby se Den obětí pandemie COVID-19 ukotvil v zákoně 6. března jako památný den na připomenutí si památky svých blízkých.

„Měli bychom si pandemii při příležitosti památného dne každoročně připomínat právě proto, abychom dokázali všechny její negativní dopady správně pojmenovat, interpretovat a poučit se. Tragické pandemické období by mělo zůstat v kolektivní paměti národa,“ zdůraznila spoluzakladatelka občanského sdružení Skutečné oběti Lenka Straková.

6. března 2023 6:00 Čas čtení 4:09 Srovnali jsme důchody s cenami potravin v EU. Češi a Češky za jídlo utratí třetinu důchodu, kde zbyde důchodcům nejvíce peněz? Srovnali jsme důchody s cenami potravin v EU. Češi a Češky za jídlo utratí třetinu důchodu, kde zbyde důchodcům nejvíce peněz?

Datum 6. března bylo zvoleno proto, že tohoto dne roku 2020 se na Slovensku potvrdil první případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Infikován byl 52letý muž z Kostelište u Malacky.

Prvním člověkem s virem SARS-CoV-2 na světě byl 55letý muž z čínské provincie Chu-pej, který se nakazil již 17. listopadu 2019. Právě z metropole této provincie Wu-chan se smrtelný koronavirus postupně rozšířil do celého světa a způsobil pandemii. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) si po celém světě vyžádal již téměř 7 milionů obětí. V České republice je celkový počet úmrtí 42 464.

Domů
Sdílet
Diskuse