Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
11. března 2023 9:02
Čas čtení 1:06

Deník N: Miloš Zeman chtěl abolici pro Mynáře. Fiala ji odmítl podepsat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Deník N: Miloš Zeman chtěl abolici pro Mynáře. Fiala ji odmítl podepsat
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Končící prezident Miloš Zeman na rozlučkové schůzce podle Deníku N požádal premiéra Petra Fialu (ODS), aby podepsal abolici, tedy zákaz trestního stíhání za dotační kauzu hradního kancléře Vratislava Mynáře. Premiér to odmítl.

Bývalý prezident Miloš Zeman měl v pondělí na poslední oficiální schůzce požádat premiéra Petra Fialu (ODS) o podpis abolice pro jeho blízkého spolupracovníka, šéfa hradní kanceláře, Vratislava Mynáře. Podle Deníku N, který s informací přišel, se dokument týkal Mynářovy dotační kauzy a ještě jednoho případu spojeného s Hradem.

Abolice může buď zastavit trestní stíhání, což by byl případ dotační kauzy, v níž je obviněn Mynář, nebo nařídit, aby se trestní stíhání ani nezahajovalo. „Zatímco posledně Hrad žádost o spolupodpis abolice poslal klasickou úřední cestou na Úřad vlády, nyní složku premiérovi předal prezident do ruky. Není proto jasné, zda byl tento dokument na Hradě řádně zaevidovaný,“ napsal Deník N.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Fiala (@petr.fiala1964)

Premiér nevyhověl Zemanovi již podruhé

Premiér Fiala to odmítl stejně jako loni, když Zeman požadoval abolici, která by znemožnila zahájit případná stíhání v kauzách skartace vrbětické zprávy a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Fiala průběh schůzky, kromě příspěvku na Instagramu, nekomentoval. „Pokud by došlo k udělení spolupodpisu premiéra u dokumentu, který toto vyžaduje, veřejnost bychom o tom informovali,“ citovala ČTK mluvčího vlády Václava Smolku. Zeman poté uvedl, že Fialu o nic takového nežádal.

8. března 2023 21:30 Čas čtení 2:03 Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“

Miloš Zeman ve středu po deseti letech skončil v nejvyšší ústavní funkci, Hrad s ním opustil i Mynář. Ten je od jara 2021 trestně stíhaný za poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod. Jde o šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou získala Mynářova společnost Clever Management. Podle policie neuvedla v žádosti všechny údaje, a peníze proto získala neoprávněně.

Prezident má právo udělovat milosti, amnestie a abolice. Pro amnestii a abolici k tomu potřebuje spolupodpis předsedy vlády, případně podpis jím pověřeného člena kabinetu.

Domů
Sdílet
Diskuse