Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
13. března 2023 15:54
Čas čtení 0:58

Protesty v Izraeli: Lidé se bojí o demokracii, demonstrují proti revizi soudnictví. Půl milionu lidí vyšlo do ulic

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Protesty v Izraeli: Lidé se bojí o demokracii, demonstrují proti revizi soudnictví. Půl milionu lidí vyšlo do ulic
Zdroj: Pixabay/Mabatel

Obyvatelé Izraele protestují proti revizi soudnictví. Ta má dát vládě vyšší pravomoce ve jmenování soudců i možnost zrušení soudního rozhodnutí. Místní se bojí, že návrh ohrozí demokracii v zemi.

V ulicích Izraele lidé protestují již desátým týdnem. V sobotu vyšlo ven v různých městech přibližně půl milionu lidí, kteří vyjádřili nesouhlas s plány vlády Benjamina Netanjahua ohledně revize soudního systému v zemi. V devítimilionovém Izraeli tak vyšlo do ulic 5 % obyvatel. Informuje o tom server CNN.

12. října 2022 10:18 Čas čtení 0:39 Německo: Krajně pravicový politik „tancoval“ na berlínském památníku obětem holocaustu Německo: Krajně pravicový politik „tancoval“ na berlínském památníku obětem holocaustu

Asi 240 tisíc lidí mělo protestovat v Tel Avivu. V Haifě protestovalo na 50 tisíc lidí, informuje BBC. V Jeruzalémě se několik stovek protestujících sešlo před domem Isaaca Herzoga, prezidenta země. On sám je odpůrcem reformy soudnictví a apeluje na vládu, aby návrh stáhla.


„Už jsme skončili se zdvořilostí,“
 řekla Šikma Bressler, vůdkyně izraelských protestů. „Pokud navržené zákony projdou, Izrael už nebude demokracií.“ Lídr opozice Jair Lapid uvedl, že jediné, na čem vládě záleží, je rozdrcení demokracie v zemi. Podle návrhu by mohl tamní parlament rušit rozhodnutí nejvyššího soudu prostou většinou.

12. března 2023 12:56 Čas čtení 0:59 Lékaři jí dali šanci 10 procent na přežití. Holčička narozená ve 22. týdnu už je doma s rodiči Lékaři jí dali šanci 10 procent na přežití. Holčička narozená ve 22. týdnu už je doma s rodiči

Zároveň by vláda mohla rozhodovat o složení soudu, o kterém momentálně rozhoduje komise složená ze soudců, politiků a právních expertů. Revize systému by také znamenala odebrání pravomoci soudů rušit některá vládní rozhodnutí. Slovy protestujících je revize krokem Netenjahua k vyvléknutí se z korupčních kauz. On sám něco takového popírá. Odvolává se na hroutící se systém.

S tím, aby nejvyšší soud mohl rušit „nerozumná“ vládní rozhodnutí, souhlasí podle průzkumu Israel Democracy Institute asi 66 % obyvatel Izraele, o tři procenta méně schvalují současný systém volení a jmenování soudců odbornou radou. Kritici tvrdí, že plánované reformy, které již procházejí parlamentem, zpolitizují soudnictví a mohou vést k autoritářské vládě.

13. března 2023 15:01 Čas čtení 1:42 Za masturbaci výhrůžky smrtí a sebevražedné myšlenky. Členové hnutí NoFap mají problémy s duševním zdravím Za masturbaci výhrůžky smrtí a sebevražedné myšlenky. Členové hnutí NoFap mají problémy s duševním zdravím
Domů
Sdílet
Diskuse