Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. března 2023 v 9:55
Čas čtení 1:15

Mexiko je bezpečnější než USA, tvrdí mexický prezident

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mexiko je bezpečnější než USA, tvrdí mexický prezident
Zdroj: Getty Images/Manuel Velasquez

Ani nebezpečí ze strany drogových kartelů není tak velké, aby Mexiko nemohlo být bezpečnější než jeho severní soused, myslí si Obrador.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se nechal slyšet, že je jeho země bezpečnější než Spojené státy americké. Uvedl to v pondělí na tiskové konferenci. Přitom to není ani týden, co tamní ozbrojené složky našly čtyři unesené občany USA, kteří se snažili procestovat Mexikem a z nichž dva byli po smrti. Informuje CNN.

27. února 2023 v 16:56 Čas čtení 1:05 Mexický prezident tvrdí, že vyfotil elfa. Je to mýval se sáčkem na hlavě, opravuje ho Twitter Mexický prezident tvrdí, že vyfotil elfa. Je to mýval se sáčkem na hlavě, opravuje ho Twitter

„Mexiko je bezpečnější než Spojené státy. S bezpečným cestováním po Mexiku není žádný problém. Občané USA to vědí, stejně jako spoluobčané Mexičané, kteří žijí v USA,“ uvedl Obrador na tiskové konferenci, na které byl zmíněn i nedávný únos čtyř amerických občanů.

Turisté v březnu cestovali příhraničním městem Matamoros, když byli přepadeni členy tzv. Gulf kartelu. Dva Američané a jeden poblíž stojící Mexičan útok nepřežili. Město Matamoros je „nalepeno“ na hranici Spojených států a přímo sousedí s americkým městem Brownsville v Texasu.

Americká strana proto vydala výstrahu pro všechny, kteří by chtěli do Mexika cestovat. Výrazně nedoporučila cestování k jižnímu sousedovi během jarních prázdnin z důvodu zvýšené aktivity kartelů. 

„Americké vládní výstrahy říkají, že je bezpečné cestovat pouze ve státech Campeche a Yucatan. Kdyby tomu tak bylo, nebylo by tolik Američanů, kteří by žili v Mexico City a v jiných částech země. V posledních několika letech přichází do Mexika více a více Američanů. Co se tedy děje? Proč ta paranoia?“ zeptal se Obrador řečnicky.

Je to kampaň, myslí si prezident

Dle mexického státníka se jedná o kampaň proti jeho státu ze strany konzervativních amerických politiků. Ti údajně nechtějí, aby se Mexiko rozvíjelo.

Američané do Mexika cestují mnohem častěji. Využívají teplejšího počasí a levnějších životních nákladů v přímořských oblastech, kde se usazují. Američtí turisté navíc pro Mexiko generují příjmy v částkách miliard dolarů ročně.

16. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:40 „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu

Je ale také faktem, že je Mexiko státem s jedním z největších počtů vražd vůbec. Problémem jsou i únosy; momentálně se pohřešuje více než 100 tisíc Mexičanů a migrantů. I z toho důvodu vydaly Spojené státy doporučení do země necestovat.

Domů
Sdílet
Diskuse