Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. února 2023 16:56
Čas čtení 1:05
Vojtěch Vanda

Mexický prezident tvrdí, že vyfotil elfa. Je to mýval se sáčkem na hlavě, opravuje ho Twitter

Mexický prezident tvrdí, že vyfotil elfa. Je to mýval se sáčkem na hlavě, opravuje ho Twitter
Zdroj: Getty Images/Manuel Velasquez
ZAJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložit Uložené

Alux, mystická bytost podobná skřítkům, je bájná postava z mayské mytologie. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador sdílel fotografii, na níž má být tato postava zachycena.

Věřte, nevěřte. Malé tajemné okénko si ve vláknu na Twitteru otevřel mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Před dvěma dny sdílel na síti obrázek dle jeho mínění bájné postavy z mayské mytologie – Aluxe. Hned v komentářích pod fotkou se jej další uživatelé snažili přesvědčit, že se jedná o fotku mývala s hlavou v sáčku nebo jiného zvířete v džungli.

Doporučeno
Brněnský Grinch dopaden! Muž, který ukradl ze školky vánoční dárky pro děti, si prodlouží vězení o několik let Brněnský Grinch dopaden! Muž, který ukradl ze školky vánoční dárky pro děti, si prodlouží vězení o několik let 19. února 2023 14:14

Mexický prezident tvrdí, že na fotce, která měla být pořízena 22. února v noci jedním z inženýrů, který se podílí na výstavbě železniční trati na poloostrov Yucatan, je právě postava z legend.

Nutno také dodat, že tamní hlava státu byla a je dlouhodobým zastáncem domorodých kultur a přesvědčení a vždy jim vyjadřovala úctu, uvádí NBC.

Ne všichni nicméně sdíleli jeho přesvědčení. „Je to mýval se sáčkem na hlavě,“ odbyla státníkova přesvědčení americká spisovatelka a komička Akilah Hughes v komentářích. „To je to, co si lesní elf přeje, aby sis myslela,“ kontroval v příspěvku další komentující. Co konkrétně bylo na fotkách vyfoceno, není jasné a s největší pravděpodobností se to nedozvíme. Možná skřítek, možná lemur.

Aluxové

Podle tradiční mayské víry jsou Aluxové malí, zlomyslní tvorové podobní skřítkům, kteří obývají lesy a pole a rádi podvádí lidi. Jednou z jejich oblíbených kratochvílí je například schovávání lidských věcí. Z toho důvodu jim lidé dříve nosili malé oběti, aby je uklidnili a aby Aluxové nechali jejich věci na pokoji.  

Domů
Sdílet
Diskuse