Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
15. března 2023 13:02
Čas čtení 1:02

Server vydal nepravdivý článek o Navalném. Se zdroji mu pomáhala umělá inteligence

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Server vydal nepravdivý článek o Navalném. Se zdroji mu pomáhala umělá inteligence
Zdroj: TASR/AP

Grayzone vydal článek o ruském opozičním aktivistovi Alexeji Navalném, který obsahoval nepravdivé informace. Ty byly ozdrojovány umělou inteligencí.

Americký deník The Grayzone vydal článek „Oscarový dokument Navalnyj je plný dezinformací“, avšak sám se dopustil přešlapu. Zdroje, které jsou v článku uvedeny, jsou napsané umělou inteligencí a nejsou pravdivé. Autorka článku Lucy Komisar v textu tvrdí, že opoziční aktivista Alexej Navalnyj „onemocněl v letadle“ a odmítá to, že byl otráven, píše Insider

14. března 2023 21:34 Čas čtení 0:59 ChatGPT dostal vylepšený modul, už ho můžeš vyzkoušet. Zvládne advokátní zkoušky a mnoho dalšího ChatGPT dostal vylepšený modul, už ho můžeš vyzkoušet. Zvládne advokátní zkoušky a mnoho dalšího

„V lékařské zprávě Navalného byly uvedeny zdravotní potíže, o nichž je známo, že odrážejí náhlé snížení hladiny krevního cukru a cholinesterázy – cukrovka, Quinckeho choroba a alergie vedoucí k anafylaktickému šoku. O těchto stavech se v Rusku vědělo dlouho před incidentem v Tomsku, avšak po jeho příjezdu do Německa nebyly zveřejněny,“ tvrdí autorka článku s tím, že ruský opoziční politik Alexej Navalnyj onemocněl v letadle a odmítá, že by byl otráven.

Text pak obsahoval další nepravdivé informace týkající se vyšetřování Navalného. 

Autorka měla tyto nepravdivé informace ozdrojovat umělou inteligencí Write Sonic. To, že se jedná o falešná tvrzení, potvrdil také zakladatel investigativní skupiny Bellingcat Elliott Higgins. Odkazy, které Komisar do článku nalinkovala, vedly k nesouvisejícímu obsahu nebo byly zcela neexistující.

The Grayzone možná není tím, za koho se vydává

Magazín The Grayzone založil v roce 2018 americký novinář Max Blumenthal, který médium prezentuje jako investigativní. Magazín však v minulosti čelil obvinění z popírání existence porušování lidských práv Ujgurů, šíření nepodložených konspiračních teorií o Venezuele, Sin-ťiangu a Sýrii a aktivní podpory proruské propagandy během ruské invaze na Ukrajinu.

Blumenthal totiž tvrdil, že za nálet na Mariupolské činoherní divadlo je zodpovědný spíše ukrajinský pluk Azov, nikoli Rusko. Podezřelé se zdá být i to, že web založil jen měsíc po své návštěvě Moskvy. 

Domů
Sdílet
Diskuse