Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
17. března 2023 11:20
Čas čtení 1:24

Česká zoo poslala do Afriky přes sto ohrožených druhů nosorožců, antilop a dalších zvířat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká zoo poslala do Afriky přes sto ohrožených druhů nosorožců, antilop a dalších zvířat
Zdroj: Pexels/Nicole Wreyford

Návrat zvířat do Afriky je jedním z hlavních cílů zoologické zahrady ve Dvoře Králové a má se čím chlubit. Podílela se totiž na záchraně nejednoho druhu před vyhynutím.

Safari park Dvůr Králové nad Labem poslal do Afriky za posledních 15 let přes 100 zvířat, mezi nimi antilopy, buvoly i nosorožce. Podílí se tak na záchraně a posílení populací druhů ohrožených vyhynutím. Nejvýznamnějším byl postupný převoz devíti kriticky ohrožených nosorožců dvourohých východních do Tanzanie a Rwandy.

Nosorožci se do dvorské zoo dostali z Afriky na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy je z expedic přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. „Už Josef Vágner před 50 lety zpozoroval značný úbytek mnoha druhů. Jeho cílem bylo tato zvířata v Evropě množit a jejich potomky vracet do míst, odkud je odvezl. Tento přístup později začaly přijímat i ostatní zoologické zahrady,“ sdělil Stejskal ČTK.

17. března 2023 8:09 Čas čtení 0:46 Francouzi se opět vydali do ulic. Tamní vláda chce prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu Francouzi se opět vydali do ulic. Tamní vláda chce prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu

Navracení ohrožených, nebo dokonce vyhynulých druhů do přírody je úspěšné 

S návraty zvířat do Afriky začala zoo již v 90. letech a nyní je pokládá za jeden ze svých hlavních cílů. Dosavadní výsledky označuje zoo za vynikající. „Naprostá většina zvířat, která se ze Dvora Králové vrátila, přežila, a dokonce se rozmnožila. V některých případech mají i jejich mláďata potomky, například nosorožci v tanzanském národním parku Mkomazi,“ uvedl Stejskal. Do Tanzanie, kde byla populace nosorožců zdecimována roky pytlačení, přivezla zoo čtyři nosorožce.

Kromě nosorožců vrátila zoo do Afriky řadu druhů antilop, například adaxe núbijské a přímorožce šavlorohé, které byly předtím ve volné přírodě vyhubeny. Ve Svazijsku pomohla zoo obnovit vyhubenou populaci antilop koňských. Do Jihoafrické republiky se ze Dvora Králové vrátilo přes 80 buvolů kaferských.

Specifický je případ nosorožců bílých severních. Zoo poslala do keňské rezervace čtyři, oba samci ale uhynuli, a dvě samice Fatu a Nájin jsou tak posledními zvířaty svého druhu na světě. Vědci se druh pokoušejí zachránit pomocí umělých technik reprodukce, protože ani jedna ze samic není schopná mládě donosit.

Některé obnovené populace jsou již soběstačné

Podle safari parku má význam každé zvíře vrácené do divočiny. „Například buvolec běločelý, který byl v minulosti takřka zcela vyhuben, se postupně vrátil do většiny areálu svého původního výskytu, a to právě díky chovatelským zařízením. Stejně tak se daří obnovovat například populace orlosupů bradatých, zubrů evropských, přímorožců šavlorohých nebo adaxů núbijských. Jejich populace jsou v současné době takřka soběstačné,“ uvedl Stejskal.

Domů
Sdílet
Diskuse