Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
20. března 2023 8:36
Čas čtení 1:41

Víme, že nemáme hlasy, jde o politické gesto, míní Vondráček k návrhu odvolat Pekarovou Adamovou z čela Sněmovny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Víme, že nemáme hlasy, jde o politické gesto, míní Vondráček k návrhu odvolat Pekarovou Adamovou z čela Sněmovny
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Jednání o odvolání současné předsedkyně Sněmovny kvůli „nezvládnutému“ řízení obstrukcí ohledně valorizace penzí se blíží. Podle opozičního politika ale nepůjde o nic převratného.

Návrh hnutí ANO a SPD na odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové dostává v Česku jasnější obrysy. Poslanci by se jím mohli zabývat na schůzi, která začne 4. dubna. Opozice si je ale vzhledem k rozložení sil v dolní komoře vědoma toho, že neuspěje. Podle jejího předchůdce ve funkci Radka Vondráčka (ANO), který nyní vede ve Sněmovně ústavně-právní výbor, jde spíše o politické gesto. O výroku Vondráčka v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi informovala ČTK

„Sněmovní aritmetika je v podstatě neúprosná, jednoduchá. My víme, že na to nemáme hlasy, takže je to určité gesto, politické gesto,“ řekl v neděli Vondráček. Poznamenal, že opoziční poslanci sesbírali pod návrh na odvolání Pekarové Adamové dostatek podpisů a dostal se do programu příští řádné schůze Sněmovny.

Jak jsme tě v Refresheru dříve informovali, důvodem návrhu na odvolání je zejména postup Pekarové Adamové při několikadenním jednání o snížení valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi údajně stranila vládě. „Cítíme, že paní předsedkyně má stranické tričko,“ dodal Vondráček.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Pekarová Adamová, která též přijala pozvání do nedělního pořadu ČT, uvedla, že za postupem opozice vidí její neschopnost zaujmout veřejnost. „Opozice v tomto případě záměrně hází svoji neschopnost zaujmout –⁠ jinak než už takovými radikálními kroky jako okupací řečniště –⁠ na mě,“ vyjádřila se v ČT.

Pekarová Adamová: Obstrukce, nebo destrukce? 

Při schvalování penzijní novely totiž panovala vypjatá atmosféra. Vládní tábor proto během obstrukcí odhlasoval omezení řečnické doby i pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Předcházelo tomu chování předsedy ANO Andreje Babiše, který se rozhodl nerespektovat omezení řečnické doby a odmítal opustit řečniště. Opoziční poslanci ho podpořili a okolí pultíku obklopili, aby Babiš nemohl být případně vyveden z jednacího sálu.

Opoziční představitelé viní Pekarovou Adamovou také z toho, že odmítla svolat širší vedení Sněmovny, aby situaci vyřešilo, a učinila tak údajně až na podnět premiéra Petra Fialy (ODS).

Předsedkyně Sněmovny však v ČT zdůraznila, že opoziční obstrukce ve Sněmovně nesmí přesáhnout takovou míru, aby se staly destrukcí. Obvinila opoziční ANO a SPD z toho, že nebojují s koalicí, ale mezi sebou. Babiš podle ní odmítal opustit řečniště kvůli tomu, že předtím nebyl schopen porazit lídra SPD Tomia Okamuru v délce vystoupení. 

ČTK připomíná, že ze členů vedení Sněmovny naposledy čelil návrhu na odvolání Okamura, a to v minulém volebním období, kdy byl místopředsedou. Předseda SPD tehdy čelil kritice kvůli svým výrokům o koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. Dolní komora ho z funkce místopředsedy Sněmovny v březnu 2018 neodvolala, když neschválila návrh programu příslušné mimořádné schůze. Nepodpořili jej tehdy poslanci SPD, KSČM a drtivá většina zástupců ANO.

Domů
Sdílet
Diskuse