Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
23. března 2023 16:59
Čas čtení 2:26

Mapa cen benzinu a nafty: Kde si palivo natankuješ nejlevněji?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Mapa cen benzinu a nafty: Kde si palivo natankuješ nejlevněji?
Zdroj: Unsplash/Engin Akyurt

Jak se aktuálně pohybují ceny pohonných hmot v krajích ČR? Jak se budou podle analytiků dále vyvíjet? Přinášíme ti odpovědi na jednom místě.

Paliva v Česku zlevňují. Cena benzinu, tedy Naturalu 95, se od minulého týdne snížila v průměru o 25 haléřů. Nyní si jej na čerpacích stanicích natankuješ za 37,04 koruny za litr. Viditelnější pokles cen se ale promítl do nafty. Za stejnou dobu v průměru zlevnila o 59 haléřů a nyní stojí zhruba 35,27 Kč za litr. Nafta je aktuálně také nejlevnější od loňského února. Informuje o tom ČTK s odkazem na údaje společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. 

Natural 95

Průměrná cena Naturalu 95 v České republice se pohybuje okolo 37,04 Kč za litr. Oproti předchozímu roku je v současnosti levnější o víc než sedm korun. Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči a řidičky v Královéhradeckém kraji, kde stojí litr v průměru 36,64 Kč. Naopak nejvyšší částky za benzin ukazují pumpy v Praze, kde stojí litr benzinu průměrně 38,38 koruny. 

Nafta

Naftu v Česku si aktuálně pořídíš v průměru za 35,27 Kč za litr, v meziročním srovnání je tak skoro o 11 korun levnější. Nejlevněji si ji natankuješ v Jihočeském kraji, litr v tomto regionu prodávají průměrně za 34,58 Kč. Naopak nejdražší naftu opět (podobně jako benzin) seženeš v Praze. Na tamních pumpách se prodává za 37,42 Kč za litr.

O konkrétních cenách na čerpacích stanicích po Česku se dozvíš také prostřednictvím serveru mBenzin, který ti na základě tvé GPS polohy ukáže, kde si natankuješ nejlevněji, nebo kde se ti naopak nevyplatí zastavovat. Nejvyšší ceny ale obecně bývají na čerpacích stanicích podél dálnic a hlavních tahů nebo poblíž hraničních přechodů.

Na tomto odkazu se dozvíš, kde seženeš nejlevnější benzin a naftu

Nafta je aktuálně levnější kvůli přetrvávajícímu teplému počasí napříč Evropou. To snižuje ceny plynu a zároveň poptávku po topné naftě. Obecně však nelze jednoznačně říct, jestli je lepší koupit automobil s naftovým nebo benzinovým motorem. Nicméně pokud do auta použiješ nesprávný diesel, servis tě do budoucna bude stát dost peněz.

Vysoké ceny před rokem způsobila inflace a válka

Do cen paliv se loni touto dobou výrazně promítla inflace a dopady ruské invaze na Ukrajinu. Během prvních týdnů od vypuknutí války hlásily ceníky na pumpách zdražení, a to až o více než deset korun. Zatímco benzin překročil 47 korun za litr, nafta se dokonce přiblížila k padesátikorunové hranici. Podobných rekordních hodnot dosahovaly ceny pohonných hmot až do konce června.

Jak se měnily ceny pohonných hmot za poslední rok? To ti ukáže naše infografika:

Následně se v Česku na čtyři měsíce zavedla spotřební daň z benzinu a nafty. Ze spotřební daně se odvádělo až o 1,5 koruny na litr méně, čímž se utlumilo i zvýšení cen paliv po Česku.

28. července 2023 6:00 Čas čtení 3:19 Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších

Pohonné hmoty v ČR ale začaly vytrvale zlevňovat až od konce loňského října. Nejprve se jednalo pouze o jednotky haléřů, k výraznějšímu zlevnění potom došlo až koncem roku. Na přelomu roku ceny opět porostly, ale následně začaly znovu kolísat.

Prognóza: Zlevňování bude pokračovat

Pohonné hmoty od té doby zlevňují. Podobné klesající tempo by podle analytiků oslovených ČTK mělo pokračovat i v dalších dnech. „Očekávám pokles ceny nafty v následujícím týdnu do 50 haléřů v případě nafty a přibližně poloviční pokles ceny benzinu,“ řekl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

V delším časovém horizontu hrozí vliv embarga na dovoz ruských paliv. Import ze zemí, jako jsou Indie, Čína a oblasti Blízkého východu, totiž může zejména naftu prodražit. Podle Tylečka by však v těchto dnech měl stále převládat tlak na pokračování zlevňování, zejména pak u nafty. 

Obrat ke zdražování neočekává ani Jaroslav Ton, šéf společnosti 4Trans, která se specializuje na fakturace v autodopravě. „Z pohledu nejbližšího vývoje cen pohonných hmot zatím není důvod k výrazné změně. V případě, že nedojde k markantní změně na trhu s ropou, opětovný růst cen pohonných hmot zatím nelze očekávat,“ uvedl pro ČTK

Domů
Sdílet
Diskuse