Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
dnes 23. září 2024 v 7:00
Čas čtení 2:21
Anna-Marie Hanzlíková

Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech

Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech
Zdroj: Unsplash/Dom Fou
GASTRO ČESKO EKONOMIKA INFOGRAFIKA MASARYKOVA UNIVERZITA ŠKOLA A STUDIUM TIPY PRO STUDENTY UNIVERZITA KARLOVA VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Začátek semestru už klepe na dveře, což pro mnoho letošních prváků a prvaček znamená stěhování do nového města. V našem přehledu zjistíš, na kolik vyjde běžný studentský život ve třech největších z nich, tedy v Praze, Brně a Olomouci.

Do vysokoškolských lavic na podzim usedne kolem tří set tisíc studentů a studentek. Spoustu z nich nastoupí do prvního ročníku, což také často znamená stěhování a nové město.

Na kolik vyjde si zajít ven posedět nebo kolik si máš vyhradit ve svém rozpočtu na dopravu? Koukni se v přehledu, který jsme pro tebe v Refresheru připravili. Podobný jsme dělali už před téměř třemi lety, od té doby se ale kvůli inflaci ceny zásadně proměnily, což ostatně můžeš srovnat.

Doporučeno
Tadeáš Kuběnka: Jsem housewife. Stačí aby měl protějšek dobrej penis a jsem v pohodě | CLOSE FRIENDS Tadeáš Kuběnka: Jsem housewife. Stačí aby měl protějšek dobrej penis a jsem v pohodě | CLOSE FRIENDS 15. září 2024 v 11:00
Doporučeno
Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? 24. února 2023 v 11:00
Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 v 13:00

Jak se dostat do školy nebo na party?

Je docela jedno, jestli tuhle kartičku nazýváš Lítačka jako v Praze nebo Šalinkarta, jak jí zásadně říkají brněnští. Jisté je, že se bez ní neobejdeš, i pokud bydlíš v docházkové vzdálenosti od školy. V Praze se ti navíc měsíční a dlouhodobé tarify opravdu vyplatí, zatímco za 24 hodinovou jízdenku zaplatíš 120 korun, měsíční studentská tě vyjde na 130. Výhodná je tak i v případě, že neplánuješ jezdit často.

Anketa:
Chystáš se letos na vysokou školu?
Ano, navíc do prváku
Ano, ale už do vyššího ročníku
Nechystám
Ano, navíc do prváku
14 %
Ano, ale už do vyššího ročníku
43 %
Nechystám
43 %

Kartičku hromadné dopravy navíc můžeš využít na takzvaný bikesharing, tedy sdílená kola. V Praze máš dvakrát denně 15 minutovou jízdu, v Brně pak rovnou dvě půlhodinové.

Nezapomeň si také co nejdříve vyřídit Isic. Všechny ceny uvádíme právě se studentskou kartičkou, kterou budeš při nákupu potřebovat.

Někdy se ti také dost možná stane, že se na party zasekneš. A přestože noční doprava ve velkých městech jezdí, často má velké intervaly a trvá to výrazně déle, než ve dne. Přidali jsme tedy i cenu taxíku.

Zdroj: DPP, DPMB, DPMO, Numbeo

Půjčit si knihu? Pár korun

Pivo a taxíky z mejdanů jsou sice náklady důležité, to zásadní místo, kde strávíš většinu svých dní by ale měla být spíš než hospoda právě knihovna. Vstup do ní (tedy přístup ke studijním místům) je zpravidla bezplatný, za registraci ale něco zaplatíš.

Určitě se to ale také vyplatí. Městské knihovny mají často tituly, které bývají v těch univerzitních rozebrané. Nabízí také službu rezervace. A většinou vyjdou na pár korun, jak se můžeš podívat níže.

Zdroj: MLP, KJM, KMOL

Největší položka budgetu - na kolik vyjde bydlení?

Největší položku každého rozpočtu tvoří dozajista bydlení. Univerzitní koleje ale letos hlásí před začátkem akademického roku plno. Jak zjistil třeba iRozhlas, většina tuzemských vysokých škol už volné kapacity nemá. Cena kolejí začíná na přibližně 2 500 korunách (81 korun/noc) za měsíc, horní hranice je pak přibližně 7 500 korun (247 korun/noc). Záleží na tom, s kolika dalšími lidmi jsi ochotný*á pokoj sdílet nebo jak daleko od školy či centra je pro tebe snesitelné dojíždět, což platí i v případě, že místo koleje zvolíš raději spolubydlení.

Hladová*ý se nic nenaučíš!

Co pro tebe na střední byla školní jídelna, bude pro tebe na vysoké menza. Vybrat si můžeš vybrat z pár jídel na meníčku. Vyjdou s jistotou levněji, než obědy v restauracích. Porovnali jsme jídelníčky čtyř vysokých škol z vybraných měst. Na kolik tam vyjde nejlacinější varianta, se můžeš podívat v grafu níže. 

Zdroj: UK, ČVUT, MUNI, VŠE, UPOL

Wellbeing first

A nezapomeň občas vypnout. Ať už jsi kavárenský povaleč*ka, co rád posedí s knížkou, cinefil anebo gymrat, svoje koníčky si koukej udržet.

Ceny za nejoblíbenější záliby jsme shrnuli v grafu níže. Vycházíme z databáze Numbeo, což je server, kam lidé z celého světa nahrávají informace o cenách ze svých měst. Pokud ho neznáš, doporučujeme ho nejen před stěhováním, ale třeba i před cestami a dovolenými.

 

Zdroj: Numbeo

Domů
Sdílet
Diskuse