Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
dnes 23. září 2024 v 13:00
Čas čtení 5:14
Marie Valentová

Podzim je tu. Vybíráme 10 knih, které budou mít na začátku podzimu největší hype

Podzim je tu. Vybíráme 10 knih, které budou mít na začátku podzimu největší hype
Zdroj: Monstera Productions/Pexels/volně k užití
KULTURA BOOK CLUB KNIHY
Uložit Uložené

Vybíráme 10 knížek, které tě zahřejí na duši, i když teploty venku budou padat.

Došel ti materiál v knihovně, nebo jako správný bookworm potřebuješ přísun čtecích tipů neustále? Sesbírali jsme pro tebe tipy na knihy, o kterých se na přelomu podzimu a léta bude hodně mluvit.

Buď jde o druhá vydání dlouho beznadějně vyprodaných titulů, o novinky ještě horké z tiskárny nebo o příběhy, které v českém čtenářstvu v posledních měsících extrémně rezonují. A přidali jsme i nějaké ty klasiky, které jsou podzimní must pro svou tajuplnou atmosféru. 

Nech se inspirovat!

1. Čarodějův učeň

Otfried Preussler

Čtrnáctiletému Krabatovi se zjeví ve snu jedenáct havranů a poví mu, že se má vydat do začarovaného mlýna, kterému se všichni vyhýbají. Chlapec neodolá a znamení uposlechne. Setká se tak s mlynářem, který je zároveň kouzelníkem ovládajícím temné síly. Krabatovi nabídne, že ho přijme jako učedníka. 

Neznáš tuhle klasiku? Díky novému vydání od Arga to můžeš napravit. Jde o příběh, který si zamilovalo čtenářstvo po celém světě a vychází z legend Lužických Srbů, tedy Slovanů žijících na území Německa. Otfried Preussler se starými slovanskými mýty nechal inspirovat a sepsal vyprávění, na němž pracoval 10 let.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nakladatelství Argo (@argo.cz)

I on sám má přitom za sebou poutavou životní cestu – narodil se v Liberci a vyrůstal v Severních Čechách zmítaných hitlerovskou propagandou. Později šel do války, ale padnul do zajetí Sovětů. Po válce se však nemohl vrátit domů, protože jeho rodina se mezitím musela odsunout do Bavorska. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš klasiky české literatury? Ověř si, jaký pozor jsi dával*a ve škole KVÍZ: Jak dobře znáš klasiky české literatury? Ověř si, jaký pozor jsi dával*a ve škole 21. srpna 2024 v 13:00

Jeho Čarodějův učeň si získal věhlas po celém světě a i když jde žánrově o pohádku pro starší děti, doporučujeme ho pro jeho unikátní atmosféru úplně všem.

Skóre na Databázi knih: 91 %

2. Červotoč

Layla Martínez

Když si v tomhle domě odložíš věci do skříně, další den je najdeš třeba pod postelí nebo v příborníku. Almary se samy otvírají, chodbami znějí tajemné rány. Tomuto domu uprostřed španělského venkova se ostatní vesničané vyhýbají a o babičce a vnučce, které ho obývají, se říká, že mají magické schopnosti. Odehrálo se tu totiž několik drastických událostí. Jaké to jsou, si už ale budeš muset zjistit sama*sám na stránkách „feministického hororového románu“, z nějž se v rodném Španělsku stala senzace.

Zvučný debut Layly Martínez letos v březnu vydala Paseka a od té doby magnetizuje čtenářskou komunitu i u nás a pozor, rychle mizí z pultů. 

layla martínez červotoč paseka book club
Zdroj: Nakladatelství Paseka
 Skóre na Databázi knih: 82 %

3. Poslední léto

Dorota Ambrožová

Haně je patnáct, ale připadá si už dost dospěle. A podle toho se chová. Vzdoruje svým upjatým rodičům, neposlouchá a snaží se dělat si věci po svém. Její vzpurnost přitom pramení z poněkud znepokojivých příčin. Hana je zamilovaná do o 18 let staršího muže a chce získat jeho pozornost za každou cenu. Ty si o tom můžeš přečíst v deníkově laděné novele, která sází na upřímnost, bezprostřednost a svěže drzý styl. 

Doporučeno
 „Italové vám pomůžou, i když vás neznají.“ Veronika vyhořela a odjela žít do Itálie. Pak o tom napsala bestseller „Italové vám pomůžou, i když vás neznají.“ Veronika vyhořela a odjela žít do Itálie. Pak o tom napsala bestseller 14. srpna 2024 v 7:00

Pronikavá prvotina absolventky scenáristiky na brněnské JAMU Doroty Ambrožové sbírá od srpna, kdy ji vydalo nakladatelství Listen, samé pochvaly kritiků a kritiček. Z nejednoho zdroje se ozvývá, že jde o debut roku. Proto by ti česká variace na příběh Lolity neměla uniknout.

ambrožová book club
Zdroj: Listen
 Skóre na Databázi knih: 76 %

4. O hvězdách víš ho**o

Petr Hanel

A u teenagerů ještě zůstaneme. Marky je good guy. A má pocit, že to je tak trochu jeho problém. Alespoň co se týká komplikovaného vztahu k holce jeho snů jménem Val. Kvůli své náklonosti k Val však Marky začne přehlížet četné red flags. I když je život Val na sociálních sítích perfektní, dívka si v reálu prochází bolestivým obdobím. Možná je dokonce v nebezpečí.

Tento neotřelý debut ti připomene Euphorii nebo Sex Education. Sází na mix humoru, nelítostné upřímnosti a autentičnosti smíchané s velkým teen age dramatem. V našich končinách moc originálních young adult počinů nemáme a konečně je na obzoru jeden kvalitní od nakladatelství Host.

o hvězdách víš hovno host book club
Zdroj: Host Brno
 Skóre na Databázi knih: zatím nehodnoceno, vychází 25. září

5. Dole v údolí

Paolo Cognetti

Elisabetta se za svým partnerem odstěhovala na venkov do alpského podhůří. Teď s Luigim čekají první dítě, zatímco on pracuje jako lesní stráž. Klid jejich divokého, odlehlého údolí ale naruší několik událostí. V okolí někdo zabíjí psy. K tomu má přijet Luigiho výbušný bratr, protože se musí dělit o dědictví.

Doporučeno
„Mít děti v době klimatické krize možná je sobecké. Ale spousta našich rozhodnutí je sobeckých,“ říká spisovatelka „Mít děti v době klimatické krize možná je sobecké. Ale spousta našich rozhodnutí je sobeckých,“ říká spisovatelka 6. června 2024 v 8:00

Pokud je ti blízká zdánlivě klidná, ale strhující poetika Cognettiho rukopisu, je tohle tvůj další must. Ještě jsi od italského autora jednoho bestelleru za druhým nic nečetl*a? Pak je nejvyšší čas začít. Hrdiny jeho příběhů jsou extrémně lovable obyčejní lidé. Vše je zasazené do brilantně vykreslené italské krajiny, takže tě stránky jeho knih doslova pohladí po duši.

cognetti book club
Zdroj: Euromedia Group
Skóre na Databázi knih: zatím nehodnoceno, vyšlo 19. září

6. Intermezzo

Sally Rooney

Peter je tak úspěšný, jak jen mladý muž v Dublinu může být. Vyhřívá se na výsluní své právní kariéry, vede plný společenský život a co se týká toho milostného – kormidluje hned mezi dvěma románky se zajímavými ženami. Ivan je trochu jako jeho protipól. Vážný a uzavřenější, sotva dvaadvacetiletý kluk, který, co se týká vztahů s opačným pohlavím, spíše tápe. Spojuje je snad jen to, že jsou bratři. Když jejich otec zemře, nastane v jejich životech jakýsi zlom a oba se začnou na své životní výzvy dívat jinak.

Spisovatelská superstar Sally Rooney se vrací se svým čtvrtým románem. Opět si vybírá (jako v Konverzacích s přáteli a Kdepak jsi, krásný světe) několik hrdinů a hrdinek, jejichž vazby, vášně i zklamání budou páteří příběhu. 

rooney farber farber
Zdroj: Faber and Faber

V září přijde anglické, originální vydání od Faber and Faber, které netrpělivě očekává celý svět. To české slibuje Argo připravit v průběhu podzimu, takže by překlad mohl vyjít začátkem příštího roku. Pokud jsi ale aspoň trochu english friendly, doporučujeme zkusit román „hecnout.“ Rooney používá lehký, srozumitelný sloh, který čerpá z moderních výrazů a krátkých vět.

Skóre na Databázi knih: zatím nehodnoceno, předpokládané vydání 24. září

7. Impérium

Ryszard Kapuściński

Není to tak dávno, kdy jsme byli součástí impéria jménem Sovětský svaz. Tou dobou se jeden z polských „prokletých reportérů“ vydal na cestu po této obrovské zemi. Z jeho putování vznikla dnes už legendární reportážní esej. Jak to vypadalo za polárním kruhem nebo na nejvýchodnějším cípu Sibiře? Jak Kapuściński popsal Moskvu, osudy běloruských lidí nebo ropné velmoci na pobřeží Kaspického moře? 

Doporučeno
KVÍZ: Která česká literární postava bys byl*a? KVÍZ: Která česká literární postava bys byl*a? 25. května 2024 v 13:00

Absynt čerstvě připravil dotisk této dlouho beznadějně vyprodané knihy a máš-li rád*a vyprávění, která tě poznamenají a naučí tě něco o světě, ve kterém žijeme, měl*a by ses vydat na lov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Absynt nakladatelství (@absyntnakladatelstvi)

Skóre na Databázi knih: 92 %

8. Dívka s vášní pro indigo

Natasha Boyd

A teď trochu materiálu pro milovníky a milovnice lidských dramat na pozadí velkých historických událostí. Román tě vezme do Jižní Karolíny na plantáže bavlníku, jejichž správa padne kvůli válce na bedra mladé dívky Elizy. Aby dokázala na válkou zmítaném americkém jihu udržet rodinný majetek ve svých rukou, potřebuje zjistit, jak zpracovávat indigové barvivo, za nějž momentálně Francouzi platí nejvíc. Bude tak potřebovat pomoc i od svých otroků. Příběh stojí na skutečných základech. 

Americký historický román z roku 2017 se po velkém úspěchu u čtenářstva dostává k nám, vydal jej Prostor.

indigo prostor book club dívka s vášní pro indigo
Zdroj: Nakladatelství Prostor
Skóre na Databázi knih: 92 %

9. Barva léta 

Reinaldo Arenas

Rok 1999. Ve Španělsku právě probíhá obrovský karneval na oslavu padesáti let vlády diktátora Fifa. Během jediného dne tě autor provede řetězcem absurdních, komických a divokých epizod nasáklých erotikou a jeho poetickým jazykem.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? 25. dubna 2024 v 13:00

Odvážný LGBT memoár zařadili v roce 1993, kdy vyšel v originále, New York Times mezi 14 nejlepších knih roku. Jedná se o umělcovu poslední knihu, než si v roce 1990 vzal život. Letos ji vydalo Argo.

argo barva léta
Zdroj: Argo/Instagram
Skóre na Databázi knih: 90 %

10. Když přišli psi

Scarlett Wilková

„Mistrovský román z poválečných Beskyd“ vypráví o lidech v těžké době. Obyvatelé valašských hor se bojí partyzánů i německých vojáků. Patří k nim i Karel, Ludmila, Živa, Slávek a Ondráš. A právě jejich příběhy o velké bolesti, láskách a nenaplněných snech na stránkách knihy najdeš. 

Čtvrtý román novinářky a spisovatelky Scarlett Wilkové vydalo Motto na začátku září a zřejmě o něm ještě hodně uslyšíme. Čtenářské ohlasy zatím nešetří chválou.

scarlett wilková když přišli psi
Zdroj: Motto
 Skóre na Databázi knih: 94 %
Zpět
Sdílet
Diskuse