Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. února 2023 11:00
Čas čtení 4:28
Kuni Nguyenová

Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji?

Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji?
Zdroj: Trnavská univerzita
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKONOMIKA INFOGRAFIKA ŠKOLA A STUDIUM SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Nová škola, nové město. Kolik ale takový studentský život vůbec stojí? V přehledu jsme pro tebe srovnali běžné náklady v hlavních univerzitních městech.

Termíny podávání přihlášek na vysoké školy se blíží. Na některých oborech na Univerzitě Karlově v Praze (UK) nebo na Masarykově univerzitě v Brně (MUNI) máš čas do 28. února. Celorepublikově se ale „deadliny“ většinou pohybují do konce března (více si ověříš na této stránce). Kromě přehledu o jednotlivých oborech je pro mnoho budoucích vysokoškoláků zásadní také to, jestli si studium vůbec mohou finančně dovolit. A tím nemyslíme školné, neboť české veřejné školy jsou na rozdíl od těch zahraničních bezplatné.

Anketa:
Hlásíš se letos na vysokou školu?
Ano.
Ne.
Ano.
60 %
201 Hlasů
Ne.
40 %
134 Hlasů

Jaký je cenový rozdíl mezi kolejemi a priváty, kolik tě budou stát obědy v menze či v běžných restauracích nebo ve kterém městě tě vyjde levněji kavárenské „povalečství“ a studentské party s pivem a přáteli? Ať už ti s penězi pomohou rodinní příslušníci, nebo budeš pracovat na brigádách, otázky tohoto typu jsou nedílnou součástí nejednoho studenta či studentky. 

Doporučeno
Genderové nerovnosti v číslech: Češi berou za stejnou práci až o 76 tisíc korun víc než Češky Genderové nerovnosti v číslech: Češi berou za stejnou práci až o 76 tisíc korun víc než Češky 5. ledna 2023 14:00

Redakce Refresheru proto sestavila velký cenový přehled ve třech hlavních univerzitních městech Praze, Brně a Olomouci, který ti třeba pomůže ulehčit rozhodnutí, kam po prázdninách zamířit a zažít ten správný studentský život. Porovnávali jsme různé typy bydlení, dopravy, jídel, ale i třeba to, na kolik tě vyjdou jednotlivé volnočasové aktivity. Mnohdy se zdá, že „v Praze je draze“, ale některé položky tě mohou i překvapit. 

Bydlení

Do univerzitních lavic každoročně zasedne přibližně 300 tisíc studentů. Kromě hledání učebny tě ale čeká i hledání bydlení. Samozřejmě pokud ti stačí z trvalého bydliště jen dojíždět, máš o starost méně. Zajistit si střechu nad hlavou je totiž v současné době mnohdy oříškem i pro „nestudenty“. Vysokoškoláci ale na rozdíl od nich mohou čerpat výhody ve formě univerzitních kolejích.

Cena ubytování se na jednotlivých kolejích liší, záleží zejména na počtu spolubydlících, komfortu ubytování a lokalitě, kde kolej stojí. V zásadě ale platí, že oproti bydlení v nájmu jde o cenově dostupnější variantu. Například nejnižší kolejné na Univerzitě Karlově (UK) je nyní 2170 korun, naopak maximální cena je 10 199 korun měsíčně. V průměru vychází tamní koleje na 6185 korun.

Cenový průměr univerzitních kolejí jsme zohlednili i v našem přehledu. Více se dozvíš v následující infografice:

 Zdroje: Webové stránky UK, VŠE, ČVUT, MUNI, MENDELU, VUT, UPOL

Přihlášku na pokoj nebo lůžko si můžeš podat až po přijetí ke studiu, přičemž termíny se většinou pohybují mezi červnem a srpnem. Pokud na tebe nezbyde místo, máš smůlu. Na bydlení v koleji není právní nárok a není ani povinností státu poskytnout studentům ubytování. 

Univerzity mají omezenou kapacitu a jsou menší než počet studentů, kteří o ně mají zájem. Například na UK studuje kolem 50 tisíc lidí ve třech městech (Praha, Plzeň, Hradec Králové) a konkrétně v Praze nabízí jen 10 tisíc lůžek na svých 11 kolejích. Nebo na MUNI studuje sice bezmála 35 000 lidí a z Brna a z blízkého okolí jich je asi 8000, avšak disponuje jen 4000 lůžky. Zbylých 23 000 studentů si holt musí najít bydlení jinde.

Doporučeno
Nová škola, nový život. Jak zvládnout první dny na vysoké škole? Nová škola, nový život. Jak zvládnout první dny na vysoké škole? 17. září 2022 8:30

Mnohým studentům proto nezbyde nic jiného než se poohlédnout po nájemním bydlení, jsou ale i tací, kteří na koleji ani bydlet nechtějí a naopak si rádi dopřejí větší soukromí. To většinou umožňuje bydlení v nájmu, přezdívané jako „priváty“.

Čím více vás ve skupině bude, tím méně budete platit. Větší byty a menší města obecně vychází levněji. Podobně jako v případě kolejí převyšuje i zde poptávka studentů nabídku bytů. Na jeden inzerát mohou mnohdy reagovat i desítky zájemců. 

Jak tě cenově vyjde studentské bydlení, když si jej pronajmeš ve dvou nebo ve čtyřech lidech? To se dozvíš zde:

Zdroj: Bezrealitky

Doprava

Ubytování bychom tedy měli. Ale jak se z něj budeš přemisťovat do školy nebo jinam po městě? Pokud je ti méně než 26 let a máš studentský průkaz, můžeš využívat městskou hromadnou dopravu se slevou. Ceny v různých městech tě ale nejspíš zaskočí. Měsíční tarif na MHD je totiž nejlevnější v Praze za 130 Kč. Naopak nejdráž tě se studentskou slevou vyjde „šalinkarta“ v Brně, a to na 275 Kč (tzn. základní tarif v městských zónách 100 + 101).

Čas od času se může také stát, že se na party zdržíš a budeš potřebovat pohodlný a bezpečný odvoz. V přehledu jsme proto zohlednili také ceny taxi. V Praze a Olomouci tě každý kilometr jízdy bude stát 25 korun a v Brně až 30 korun.

Zdroje: Numbeo, webové stránky dopravních podniků Praha, Brno, Olomouc

Jídlo

Pokud se ti nutně nechce vařit, na levný a teplý oběd můžeš jít do jedné z mnoha univerzitních jídelen, tzv. do menzy. Menzy svým studentům a studentkám většinou účtují mnohem méně než zaměstnancům instituce nebo „cizím“ osobám a organizacím. Jídlo z menzy se většinou objednává prostřednictvím webových stránek na dobu, kdy je schválený jídelníček. Nejčastěji jde o jeden až dva týdny. 

Doporučeno
Až 480 tisíc domácností v Česku žije bez úspor, jejich počet se nyní ztrojnásobil, ukazuje průzkum. Co se stalo a jak z toho ven? Až 480 tisíc domácností v Česku žije bez úspor, jejich počet se nyní ztrojnásobil, ukazuje průzkum. Co se stalo a jak z toho ven? 25. února 2023 13:50

Studenti se zde mohou najíst jak za 70 korun, tak i za 115 korun. Cenově pestrý rozptyl jsme zaznamenali například v menzách Univerzity Karlovy a ČVUT v Praze nebo na Univerzitě Palackého v Olomouci. Naopak na VŠE v Praze se ceny obědů pohybují každý den velmi podobně: polévku si můžeš dát za 25 korun a hlavní menu tě bude stát v rozmezí od 78 do 83 korun.

Zdroje: Webové stránky UK, VŠE, ČVUT, MUNI, MENDELU, VUT, UPOL

Pokud se rozhodneš stravovat v restauracích, polední menu je v řadě případů levnější než stálý jídelní lístek. Cenové rozdíly napříč městy jsou ale v restauracích mnohem viditelnější než v menzách. V Praze si oběd většinou dáš alespoň za 200 korun a k této hranici nemá daleko ani Brno. V Olomouci se jídlo z poledního menu pohybuje okolo 160 korun.

Zdroj: Edenred

Knihovna

První zkouškové období, první seminárky a průběžné testy většinou provází silné zmatení z toho, že nemůžeš najít zdroje. Ačkoliv řada univerzit má k dispozici zdarma celou řadu školních knihoven, někdy se může stát, že kýženou knihu zkrátka neseženeš. Štěstí ale můžeš zkusit v městské knihovně, kde tě roční poplatek také nezruinuje. 

Zdroje: Městská knihovna v Praze, Brně a Olomouci

TIP: Univerzity mívají portál elektronických zdrojů, které můžeš využívat. Tady například najdeš ty od Univerzity Karlovy, zde je má Masarykova univerzita v Brně a tady Univerzita Palackého v Olomouci. Užitečné vědecké články najdeš na portálu Google Scholar a mnoho zajímavých přednášek je také na YouTube. 

Volný čas

Studentská léta ale nejsou jen o „biflování“ knih a stresu nad učením. Čas mezi přednáškami a zkouškovým můžeš využít i tím, že navážeš kontakt s novými přáteli nebo si najdeš nové záliby. Ať už rád*a posedíš v hospodě u piva, nebo v kavárně s cappuccinem, cvičíš v posilovně, nebo si nenecháš ujít nejnovější film v kinech, všechny tyto náklady přehledně shrnujeme v grafu.

Ceny v univerzitních městech vychází z největší databáze životních nákladů Numbeo, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách.

 Zdroj: Numbeo

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět (nejen) ekonomiky v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse