Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2022 8:30
Čas čtení 10:22
Radim Šlechta

Nová škola, nový život. Jak zvládnout první dny na vysoké škole?

Nová škola, nový život. Jak zvládnout první dny na vysoké škole?
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle/volně k užití
ZDRAVÍ TIPY PRO STUDENTY VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Nastupuješ na vysokou školu a nevíš, co tě čeká? Sepsali jsme pro tebe průvodce, který ti pomůže s učením, plánováním rozpočtu, ale třeba i se seznamováním a prvním nákupem věcí do vlastní domácnosti.

Nová škola, nové město a nový život. Při nástupu na vysokou školu necháváme své staré já za sebou a snažíme se začít nanovo. Podzimní vzduch vyvolává vzrušení z nadcházejících zážitků i melancholii. Velké plány nám totiž často komplikuje stres z nového prostředí, chaos ve studijních materiálech a tvrdá realita v podobě zkouškového období.

Anketa:
Nastupuješ letos na novou školu?
Ano.
Ne.
Ano.
75 %
Ne.
25 %

REFRESHER se jako hlas moderní generace rozhodl pomoci mladým lidem s náročnými začátky vysokoškolského života. Zapátrali jsme ve vzpomínkách na první univerzitní roky a přinášíme ti rady a tipy, které bychom kdysi rádi dostali i my. Chceme ti ušetřit starosti s organizací času, zvládáním stresu a negativních emocí a přivést tě tak k lepším studijním výkonům. Podobný obsah může vznikat díky podpoře našich předplatitelů. Staň se jím i ty. Přidej se do REFRESHER+ klubu a získej řadu výhod. Teď už ale k samotným situacím, které tě mohou potkat.

Nové město nezvládám, stýská se mi. Co s tím?

Je přirozené, že si na život v novém městě někdo zvykne snadněji, jinému to trvá déle. Obzvlášť pokud se jedná o velkou změnu prostředí a režimu, která sama o sobě může být stresující. Jestli se stěhuješ z menšího města do většího, může být výzvou se v něm dobře zorientovat. Dost možná ti do života přijdou chvíle, kdy se ti začne po starém domově, kamarádech a rodině stýskat.


Než se začneš utápět ve špatných myšlenkách a trestat se za to, že se ti stýská a že dospělému člověku by nemělo chybět pohodlí dětského pokoje, uvědom si, že takové pocity jsou zcela normální. Teskno je někdy každému bez ohledu na věk nebo práci.

muž, postel, smutek
Zdroj: Unsplash/Caseen Kyle Registos/volně k užití


Podle katedry psychologie na University of Kansas se vyplatí dobře si naplánovat návštěvy rodičů, a pokud ti domov chybí, nezapomínej se s rodinou spojit tak, jak zrovna můžeš. Pomůže telefon, chaty, maily, FaceTime... záleží na tvých možnostech. Zároveň si dobře naplánuj návštěvy, kdy budeš za rodinou jezdit. Vyplatí se najít balanc mezi životem na škole a tím v rodném městě. Část akcí se totiž děje o víkendu, a pokud si chceš nový život užít a rychle si na nové místo zvyknout, vyplatí se jej poznat.


Uvědom si taky, že jde o emoce, které je potřeba si prožít. V rámci dobrého duševního zdraví je prospěšné, když je v sobě nebudeš držet, ale vyhradíš si časové okno, kdy se zamyslíš, jak ti je, co v tobě stesk probouzí a které dny jsi na smutek nebo stýskání náchylnější.


Dost často se stává, že podobné nevítané pocity přichází ve chvíli, kdy nemáš co na práci. V takových dnech ti může pomoci strávit čas se sebou samotným*ou. Naplánuj si hezký oběd, procházku, cvičení nebo si sedni s oblíbenou knížkou. Pokud pocity budou přetrvávat a budou tě omezovat, vyplatí se kontaktovat odbornici nebo odborníka. Staré vzorce se budou postupně měnit a nahradí je nové.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121553 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Jaké věci si musíš ujasnit, když si potřebuješ zorganizovat čas.
  • Ověřené metody, které pomůžou tvému soustředění, i když se ti právě nechce do učení.
  • Kde pro studium najdeš maximum materiálů.
  • Návod, jak si snadněji pohlídáš výdaje, aby ti vyšly peníze.
  • Modelový seznam, pokud vyrážíš na první nákup věcí do vlastní domácnosti: na co se často zapomíná, ale nemělo by ti chybět.
  • Několik způsobů, jak dostat terapii zdarma nebo za výhodnějších podmínek.
  • Jak na social anxiety: Co dělat, když chceš najít kamarády, ale stresuje tě to.
Domů
Sdílet
Diskuse