Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2022 11:00
Čas čtení 6:48
Radim Šlechta

Toto je způsob, jak se lépe soustředit i hluboce uvolnit jen pomocí sluchátek. Poslech šumu opravdu funguje

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

S odbornicí vysvětlujeme, jak může poslech šumů a binaurálních nahrávek zlepšit soustředění a pomoci k relaxaci.

Tu seminárku je fakt potřeba napsat. Důležitý klient potřebuje report tvojí práce a stoh povinné četby se ne a ne zmenšovat. Na chvíli si k práci sedneš, ale než stačíš napsat tři věty, vyruší tě zatroubení auta, neuklizená skříň nebo v neposlední řadě sociální sítě. Nebo máš naopak práci hotovou, ale uvolnění a odpočinek nepřichází. V extrémní situaci ležíš v posteli, jedna hodina střídá druhou a přes ohlušující tok myšlenek se ti podaří usnout až nad ránem a těch pár chvilek spánku navíc za nic nestojí.


Nejspíš každý z nás se někdy dostal do situace, kdy se kvůli stresu nemůže pořádně soustředit, uvolnit nebo nedej bože usnout. Na dlouhé meditace a relaxační cvičení obvykle není moc času, svůj problém potřebujeme vyřešit hned.


Hudba sloužila jako způsob k uvolnění a stimulace myšlenek po desítky let. Poslech nahrávek Mozartových skladeb sliboval ambiciózním rodičům chytřejší děti, v 90. letech dokonce podobné výsledky zaručoval poslech kapely Blur.

Naše oblíbená muzika zlepšuje naši náladu a pomáhá nám lépe se soustředit na práci. Některé nahrávky mohou ale náš mozek zahltit kadencí slov, případně v nás vzbudit pocit, že bychom raději tancovali, než něco dělali. U depresivních a úzkostlivých skladeb navíc může oproti uvolnění nastat ještě větší napětí. Pomocí ve sluchátkách by tedy mohly být ambientní zvuky, binaurální nahrávky nebo šum.


Playlist relaxace

Mnoho lidí se snaží pomoci si od úzkostných stavů nebo zlepšit svoje soustředění poslechem bílého šumu, případně šumu jiné barvy. Jako první přišel na výhody poslechu monotónního šumu ospalý obchodník James K. Buckwalter, který ať se snažil, jak se snažil, nemohl v noci spát. V roce 1963 prodal patent na první „zvukovou klimatizaci“ – přístroj generující bílý šum. Ta měla pomoci navodit spánek a celkový odpočinek, protože pomáhala tlumit okolní zvuk, respektive jej lidem pomáhala méně vnímat.


V knize Cirkadiánní kód, která se věnuje spánkové hygieně, mluví autor Satchin Panda o tom, že se generátor bílého šumu stal obzvlášť populární u lidí, kteří bydlí v rušné ulici, kde se zvuky z venku ozývají nepravidelně, snadno odlákají lidskou pozornost a probouzí usínající lidi z polospánku. Někteří lidé dle Pandy využívají šum, protože jsou zvyklí na pravidelný monotónní zvuk v jiném prostředí (například usínali u aut pravidelně putujících po dálnici a bez podobného jednotvárného zvuku nebyli schopni usnout).

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120452 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • K čemu všemu lze šumy využít, komu pomohou.
  • Jak mohou zmírnit následky tinnitu.
  • Podle čeho si šum vybrat.
  • Kde správné šumy najít.
  • Jak šumy ovlivňují náš mozek.
  • Co si o vlivu šumů myslí Karolína Janků z Národního ústavu pro duševní zdraví.
Domů
Sdílet
Diskuse