Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2021 7:00
Čas čtení 6:21
Radim Šlechta

Lidé přicházejí na terapii, až když je velký problém. Problémy se samy zpravidla nevyřeší, říká psycholožka Hoskovcová (Rozhovor)

Lidé přicházejí na terapii, až když je velký problém. Problémy se samy zpravidla nevyřeší, říká psycholožka Hoskovcová (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Simony Hoskovcové
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jak se neztratit ani v dnešní uspěchané době, sevřené pandemií? Na to a mnoho dalšího jsme se ptali psycholožky Simony Hoskovcové z Národního ústavu duševního zdraví.

Simona Hoskovcová stála u zrodu projektu Opatruj.se, který funguje pod Národním ústavem duševního zdraví. Zároveň přednášela například na FF Univerzity Karlovy, kde se s mladou generací a jejími problémy setkávala. V dnešní době je snadné ztratit se ve své hlavě a odlišit splín od závažnějších problémů může být nadlidský úkol. Se Simonou jsme si povídali o duševním zdraví mladých lidí, o tom, co může člověk každý den udělat, aby se dostal do lepší mentální pohody a o mnohém dalším.


Jak lze splín odlišit od momentu, kdy potřebuji pomoci? 

Důležitý moment je, když člověku nepohoda v oblasti duševního zdraví začíná zasahovat do života a ovlivňuje jeho kvalitu. To znamená, že třeba špatně spí, a kvůli tomu není soustředěný a má problémy v například práci. 

Ale předtím si to neuvědomuje, jen si říká, že prostě jen špatně spí nebo trochu pije, hraje. Uvědomí si to v momentě, kdy mu třeba odejde přítelkyně. 

Stačí pár minut během cesty metrem, kdy se zasoustředím na to, jaké jsou mé pocity, jak se tvářím, jestli někde cítím napětí a tak.

To už ale je docela pozdě.

Je to tak. Lidé přicházejí na terapii, až když je velký problém. Menšina lidí je k sobě tak pozorná, že si problému všimne v zárodku. Nevšimnou si potíží, ani když jim kolega řekne: „S tebou nic není, jsi pořád protivný.“ Tohle se ale vyplatí pozorovat – ne že by bylo potřeba řídit se okolím – ale když mi třetí člověk řekne, že jsem podrážděná, stojí za to se nad tím zamyslet. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Opatruj.se (@opatruj.se)

Mohu tuto všímavost zlepšit? 

Určitě se hodí vyčlenit si chvilku, kdy se nad sebou zamyslím a věnuji se tomu, jak se zrovna mám. A nemusí to být půl hodiny každé ráno. Stačí pár minut během cesty metrem, kdy se zasoustředím na to, jaké jsou mé pocity, jak se tvářím, jestli někde cítím napětí a tak. 

A pokud zjistím, že nějaké napětí cítím nebo se mi opakují špatné nálady, asi je na čase si rozmyslet, co s tím mohu dělat. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102195 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co sa dozvíš po odemknutí?

  • Jak se neztratit v dnešní době
  • Jak najít smysl života v široké škále možností
  • Proč přílišná svoboda škodí
  • Proč generace rodičů nechápe tvé problémy
  • Jak si správně vybrat terapeuta
Domů
Sdílet
Diskuse