Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. března 2023 19:32
Čas čtení 1:11

Mezinárodní olympijský výbor doporučil návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží. Co olympiáda?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mezinárodní olympijský výbor doporučil návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží. Co olympiáda?
Zdroj: TASR/AP

Doporučení se týkají jen individuálních sportovců, týmy by nadále startovat nemohly.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v úterý doporučil návrat ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží jako jednotlivců pod neutrální vlajkou a bez vazeb na armádu. Na tiskové konferenci to uvedl po úterním jednání výkonné rady prezident MOV Thomas Bach. 

18. března 2023 14:00 Čas čtení 0:18 KVÍZ: Poznáš sportovní hvězdy na fotkách z dětství? KVÍZ: Poznáš sportovní hvězdy na fotkách z dětství?

Facka do tváře ukrajinským sportovcům, uvedlo Německo

MOV vydal soubor doporučení, v němž uvádí, že ti, kteří mají ruský nebo běloruský pas, by museli soutěžit pouze jako neutrální sportovci. Tedy bez státní vlajky nebo pod neutrální vlajkou, a navíc bez hymny a jiných národních symbolů. Doporučení se týkají jen individuálních sportovců. Mezinárodních akcí by se nadále nemohly účastnit týmy a sportovci by neměli startovat ani v týmových soutěžích, mixech či například víceboji v gymnastice.

Nesměli by se vrátit ani sportovci, kteří jsou příslušníky armády nebo bezpečnostních složek. Zákaz by nadále měli ti, kteří válku na Ukrajině podporují. Na sportovní akce by podle doporučení MOV nesměl být pozván ani akreditován žádný člen vlády či státní úředník Ruska a Běloruska.

Thomas Bach ale upozornil, že se doporučení netýkají olympijských her v Paříži, které se konají příští rok. Termín, v němž se rozhodne o osudu ruských a běloruských sportovců pod pěti kruhy, ale šéf MOV nezmínil. 

Anketa:
Souhlasíš s návratem ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží?
Ano, určitě tam patří.
Rozhodně ne.
Nevím, na tohle nemám názor.
Ano, určitě tam patří.
22 %
Rozhodně ne.
78 %
Nevím, na tohle nemám názor.
0 %

Německá vláda označila rozhodnutí MOV jako facku do tváře ukrajinským sportovcům. „Zaslouží si solidaritu mezinárodního sportovního společenství. Pro návrat Ruska na světové sportovní akce není žádný důvod,“uvedla v prohlášení ministryně vnitra Nancy Faeser. „Kdo dovolí válkychtivému Rusku využívat mezinárodní sportovní soutěže ke své propagandě, poškozuje olympijský ideál míru a mezinárodního porozumění,“ dodala.

22. února 2023 6:00 Čas čtení 7:05 Ukrajinští sportovci se zbraní v ruce chrání svoji zemi. Ti ruští míří na olympiádu Ukrajinští sportovci se zbraní v ruce chrání svoji zemi. Ti ruští míří na olympiádu

MOV zakázal účast ruských a běloruských sportovců na akcích po začátku války na Ukrajině, ale v posledním období usiluje o jejich návrat a snaží se najít cestu, jak toho dosáhnout. Proti snahám MOV se však postavila řada sportovců, funkcionářů i politiků v čele s představiteli napadené Ukrajiny, která uvažuje o bojkotu pařížských her.

Domů
Sdílet
Diskuse