Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
28. března 2023 19:41
Čas čtení 0:50

Čech ohromil NASA. Takto vypadá vzácný zelený záblesk, který se Petru Horálkovi podařilo zachytit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čech ohromil NASA. Takto vypadá vzácný zelený záblesk, který se Petru Horálkovi podařilo zachytit
Zdroj: NASA

Fotografie zaujala i za hranicemi. NASA ji označila za astronomický snímek dne.

Fotografům Petru Horálkovi z Česka a Tomáši Slovinskému ze Slovenska se podařilo vyfotografovat unikátní přírodní jev zvaný zelený záblesk. Jejich fotografie se stala úterním astronomickým snímkem dne amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír. Informovalo o tom občanské sdružení Astronomie pro všechny.

23. března 2023 14:07 Čas čtení 0:39 Nalezli jsme základní stavební kameny života na planetce, tvrdí japonští vědci Nalezli jsme základní stavební kameny života na planetce, tvrdí japonští vědci

Zelený záblesk je vzácný jev, který se objevuje na horním okraji Slunce nebo Měsíce při jejich západu nebo východu a je pozorovatelný jen v ideálních podmínkách a nachází-li se pozorovatel nad nulovým, případně až záporným obzorem bez jakýchkoli kopců. Dá se tedy zachytit na hladině moře nebo vysoko v horách. Příčinou jevu je lom slunečních paprsků v zemské atmosféře – astronomická refrakce.

Kratší než vteřina

OZ Astronomie pro všechny upozorňuje, že šance vidět zelený záblesk je malá, jelikož časové okno je většinou kratší než jedna sekunda.

Tento optický jev se podařilo zaznamenat dvěma astrofotografům, jejichž záběry NASA již několikrát v minulosti ocenila. Tomáš Slovinský a Petr Horálek se přesně před rokem zúčastnili astronomické fotoexpedice pro americkou vědeckou organizaci NOIRLab, během níž navštívili observatoře na Kitt Peaku v Arizoně, Mauna Kea na Havaji a Cerro Pachón a Cerro Tololo v Chile. Právě v Chile se jim 9. dubna 2022 podařilo unikátní přírodní jev zachytit. Fotografii zeleného záblesku s názvem Vícenásobný zelený záblesk západu slunce v úterý publikovala NASA jako astronomický snímek dne.

 
Domů
Sdílet
Diskuse