Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
29. března 2023 18:13
Čas čtení 1:28

Je TikTok hrozba? Ptáme se v Praze (Videoanketa)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Aplikaci TikTok dnes zná už téměř každý. Jen málokdo ale ví, jak přesně je nastavený její algoritmus a co se děje s daty, která o svých uživatelích sbírá.

Aplikace čínského původu je jednou z nejrychleji se vyvíjejících sociálních sítí současnosti, která v internetovém prostředí udává digitální trendy, jež rychle přejímají i další sociální sítě. I přes uživatelskou popularitu se ale někteří obávají, že je TikTok škodlivý, dokonce až nebezpečný. 

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v ČR, nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“uvedl nedávno Lukáš Kintr, který vede Národní ústav kybernetické a informační bezpečnosti (NÚKIB). 

Podle úřadu je totiž možné, že používání aplikace, ať už ve státním, nebo soukromém sektoru, by mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky i bezpečnost občanů.

27. března 2023 20:05 Čas čtení 1:43 Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor) Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor)

Co na to mladí uživatelé?

Vyrazili jsme proto do pražských ulic a ptali jsme se mladých Pražanů, zda aplikaci používají a jestli je nedávné varování před tím, že by aplikace mohla být bezpečnostní hrozbou, přiměla o síti smýšlet jinak.

I přesto, že aplikace už dávno není pouze výsadou mladé generace, se stále jedná o věkovou skupinu, která je na ní nejvíce zastoupená. Aplikaci v Česku používají téměř dva miliony uživatelů, z námi dotazovaných ji ale používala zhruba polovina. Z těch, kteří aplikaci měli, ji většina využívala spíše pasivně, tedy pouze jako pozorovatel, nikoliv jako tvůrce.

„Mám už Instagram a další sociální sítě, přijde mi to podobné,“ říká jedna z respondentek před Národní technickou knihovnou v Dejvicích. „Nepoužívám to, je to digitální droga,“ říká zase další z respondentů.

Našli se ale i tací, kteří aplikaci používají. „Sleduji tam výuková videa a také hodně obsahu se zvířaty,“ říká respondentka. „Pomáhá mi to s přípravou na přijímačky, točím tam i svá videa,“ říká další. 

I přesto, že o nejasnostech kolem TikToku se kvůli čínskému původu aplikace mluví dlouhodobě, se diskuse v posledních týdnech opět naplno rozproudila. Aplikaci zakázala pro své zaměstnance Evropská komise nebo Bílý dům a blokovat TikTok začala i kanadská vláda.

22. února 2024 12:00 Čas čtení 5:38 Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala?

Zakazovat se začíná ale i v Česku. „U nás na univerzitní síti eduroam už si TikTok také nepustíte, jedině přes data,“ říká jeden z dotazovaných, který spravuje pro univerzitu sociální sítě. 

Jak si mladí Pražané chrání své soukromí na internetu a zda je nedávné varování NÚKIBu donutilo aplikaci smazat, se dozvíte v anketě, kterou najdete na Refresher News YouTube.

Domů
Sdílet
Diskuse