Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martina Havranová
1. dubna 2023 17:55
Čas čtení 0:44

Rusko od dnešního dne předsedá Radě bezpečnosti OSN. Když Rusové předsedali naposledy, spustili útok na Ukrajinu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Rusko převzalo předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. Mnozí to kritizují.

Od dnešního dne přebírá Rusko předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. „Není to jen ostuda, ale i rána pro systém mezinárodních vztahů založených na pravidlech,“ řekl vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. 

Jak informuje TASR, podobně se vyjádřil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který ruské předsednictví v RB OSN označil za „špatný vtip“. Spojené státy však uvedly, že nemají žádné prostředky na to, aby ruské předsednictví v RB OSN zablokovaly.

OSN


The Guardian připomíná, že Rusko naposledy předsedalo RB OSN v únoru 2022, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu. Vlivná RB OSN sestává z 15 členů, jejichž úkolem je řešit globální krize přijímáním sankcí či schvalováním vojenských operací. Fakt, že jejích pět stálých členů, kteří mají právo veta a mohou zablokovat jakoukoli rezoluci, podle agentury AFP odráží situaci z dob konce druhé světové války.


Ukrajinští představitelé od vypuknutí války poukazují na to, že po zániku Sovětského svazu a jeho rozpadu na 15 nezávislých států získala Ruská federace místo v RB OSN „bez předchozí dohody“ a bez dodržení postupů stanovených Chartou OSN. Sovětskému svazu byl post stálého člena RB OSN určen jako jedné z vítězných mocností v druhé světové válce.

Domů
Sdílet
Diskuse