Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
3. dubna 2023 11:52
Čas čtení 0:55

Bitva o Bachmut. Rusové tvrdí, že jej dobyli, Zelenskyj ale prohlášení rozporuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bitva o Bachmut. Rusové tvrdí, že jej dobyli, Zelenskyj ale prohlášení rozporuje
Zdroj: TASR/František Iván

Podle ukrajinského prezidenta a generálního štábu se Bachmut statečně drží a obránci odrážejí četné nepřátelské útoky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli v pravidelném nočním proslovu prohlásil, že boje o Bachmut v regionu Donbas na východě Ukrajiny jsou i nadále zvláště těžké. Ani náznakem ale nedal najevo, že by Bachmut padl. Informuje o tom agentura TASR s odkazem na britský deník The Guardian a stanici BBC

„Jsem vděčný našim bojovníkům, kteří bojují u měst Avdijivka, Mariinka, u Bachmutu... Především u Bachmutu!“ řekl Zelenskyj bez uvedení dalších podrobností.

Zelenskyj tím reagoval na situaci, kdy ruská soukromá armáda Wagnerova skupina vyvěsila ruskou vlajku na budovu samosprávy v Bachmutu. Šéf této ruské žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin uvedl, že Rusko získalo kontrolu nad městem a jeho hlavními administrativními budovami. „V právním smyslu je Bachmut dobyt. Nepřítel se soustřeďuje v západních částech města,“ řekl Prigožin ve zvukové nahrávce na platformě Telegram. 

3. dubna 2023 10:48 Čas čtení 1:02 Daňové přiznání 2023 v papírové podobě je do dneška. Na co nezapomenout? Daňové přiznání 2023 v papírové podobě je do dneška. Na co nezapomenout?

Avšak od ukrajinského prezidenta ani ukrajinského generálního štábu nepřicházejí žádné signály, že Bachmut padl. „Nepřítel svůj útok na Bachmut nezastavil. Ukrajinští obránci však město statečně drží a odrážejí četné nepřátelské útoky,“ uvedl štáb v neděli pozdě večer. V pondělí nad ránem pak znovu konstatoval, že se ukrajinským vojákům podařilo odrazit řadu nepřátelských útoků.

Boje o Bachmut jsou nejdelší bitvou během více než roční ruské invaze na Ukrajinu. Město nabylo velkou politickou hodnotu. Kyjev tvrdí, že ubránění Bachmutu je klíčové pro udržení ruských vojsk podél celé frontové linie. Jak připomíná TASR, Zelenskyj a ukrajinské velení se minulý měsíc dohodli, že budou pokračovat s obranou Bachmutu.

Domů
Sdílet
Diskuse