Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
3. dubna 2023 10:48
Čas čtení 1:02

Daňové přiznání 2023 v papírové podobě je do dneška. Na co nezapomenout?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Daňové přiznání 2023 v papírové podobě je do dneška. Na co nezapomenout?
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

Základní lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2022 končí v pondělí 3. dubna 2023. Do kolika hodin se můžeš dostavit na finanční úřad?

Termín pro podání tzv. papírových daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob letos připadá na pondělí 3. dubna 2023. Základní možnost, kterou využívá hodně poplatníků, je podání vyplněného formuláře na podatelně příslušného finančního úřadu. Místo pobočky se liší dle trvalého bydliště poplatníka.

Pro ty, kteří tuto povinnost přece jenom nechají na poslední chvíli, tak při odeslání klasickou poštou stačí, když bude mít pondělní razítko. Finanční správa před zákonnou lhůtou pro podání přiznání navíc prodloužila své úřední hodiny. „Provoz podatelen územních pracovišť bude zajištěn nad rámec obvyklých úředních hodin v termínu od 27. března do 3. dubna 2023 v čase 8:00 až 17:00 hodin,“ uvádí zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Co všechno uvést do daňového přiznání: 

> Příjmy ze zaměstnání (§ 6),
> příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7),
> příjmy z kapitálového majetku – např. podíly na zisku, licenční poplatky nebo úroky (§ 8),
> příjmy z pronájmu (§ 9),
> ostatní příjmy, které nespadají do žádné z předchozích kategorií (§ 10).

Zdroj: Finanční správa

Poplatníci mají možnost snížit svou výslednou daňovou povinnost o tzv. slevy na dani. Mezi nejčastější slevy, které jsou v rámci daňového přiznání uplatňovány, patří sleva na poplatníka, sleva na manželku, sleva na studium, sleva na invaliditu a daňové zvýhodnění na děti.

V Refresheru jsme ti dříve v jednoduchých krocích vysvětlili princip podání daňového přiznání. Celý návod nalezneš na následujícím odkazu:

Návod, jak vyplnit daňové přiznání

Dobrá zpráva je, že pokud termín do 3. dubna 2023 nestihneš, můžeš využít lhůtu pro daňové přiznání podané elektronicky, která je o měsíc delší. Posledním dnem pro elektronické podání je úterý 2. května 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse