Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2022 11:30
Čas čtení 10:11
Vojtěch Vanda

Jak vyplnit daňové přiznání? Jednoduše jsme sepsali, jak na to

Jak vyplnit daňové přiznání? Jednoduše jsme sepsali, jak na to
Zdroj: Pixabay / JESHOOTS-com / volně k užití
REFRESHER
Uložit Uložené

V naší nové sérii Jak? se podíváme na poměrně neoblíbenou jednoroční činnost všech podnikatelů. Společně si vyplníme daňové přiznání.

Daňové přiznání. Strašák, který pro mnoho z nás znamená vrchol papírování. Když člověk vydělá jako OSVČ větší obnos peněz, tak se může stát, že bude muset poslat část svého výdělku ve prospěch státu. Pravidla jsou jasně dána, teď je jen vykonat.

Řekněme však, že jsi úplně novou OSVČ, která má před sebou svou první povinnost podat daňové přiznání. Ve škole ses nic takového neučil/a, rodiče jsou zaměstnanci a kamarádi zrovna nemají úplně čas ti vysvětlovat, jak na to. Zároveň se ti ale nechce za podání přiznání někomu platit. V ten moment je správně, že jsi našel tento článek.

Některé důležité věci tě prostě ve škole nenaučí. Pak se stává, že jediným způsobem, jak se je naučit, je pustit se do nich po hlavě. Série Jak? se soustředí na všední věci a činnosti, kterými si člověk musí chtě nechtě projít, a snaží se je vysvětlit a hlavně jimi provést pomocí vlastní zkušenosti. Řekněme, že ti pomůže jako kamarád, na kterého se obrátíš, když něčemu nerozumíš.

V jednoduchých krocích ti zkusíme vysvětlit princip podání daňového přiznání. Nezapomeň, že povinnost podat daňové přiznání za minulý rok, trvá do 1. dubna 2022, elektronicky do 2. května 2022. Nebudeme proto otálet a rovnou se do toho pustíme.

Doporučeno
Zkusil jsem měsíc nepít alkohol. Takto to dopadlo Zkusil jsem měsíc nepít alkohol. Takto to dopadlo 15. března 2022 7:00
Podání daňového přiznání ti ukážeme na modelovém příkladu. Vyplňuje jej podnikatel bez závazků (bez manžela/manželky a dětí), který uplatňuje výdajový paušál. Dotyčný jej vyplňuje online pomocí datové schránky, což je moderní a nejjednodušší způsob. Pojištěn je u VZP.

Daňové přiznání je prakticky pouze jediný formulář. Avšak v případě, že si platíš sociální a zdravotní pojištění, je také nutné podat přehledy za uplynulý rok v obou případech. My tyto činnosti obvykle spojujeme v jeden vyplňovací večer, který nám ze začátku zabíral kolem 2 a půl hodiny.

TIP: Je žádoucí vyhnout se stresu. Doporučujeme daňové přiznání a ostatní věci okolo přeci jen vyplňovat ve dvojici, nejlépe s nějakým dalším podnikatelem, ať se můžete navzájem kontrolovat.
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112201 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vyplnit daňové přiznání online
  • Jak vyplnit a odevzdat přehled pro sociální a zdravotní pojištění 
  • Jak vypočítat základ daně
  • Na co si dát pozor
Domů
Sdílet
Diskuse