Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. dubna 2023 8:22
Čas čtení 1:10

Izraelská policie provedla razii v posvátné mešitě al-Aksá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izraelská policie provedla razii v posvátné mešitě al-Aksá
Zdroj: TASR/AP Photo/Mahmoud Illean

Izraelská policie ve středu před svítáním vnikla do jeruzalémské mešity al-Aksá, aby rozehnala shromážděné věřící. TASR převzala zprávu z agentur AFP a Reuters.

Palestinské radikální hnutí Hamás to označilo za „bezprecedentní zločin“ a vyzvalo palestinské obyvatelstvo na Západním břehu Jordánu, aby „šlo hromadně mešitu al-Aksá bránit“. Palestinský Červený kříž prohlásil, že si razie v mešitě vyžádala zraněné, přesné počty však neuvedl. Dodal, že izraelské jednotky brání palestinským lékařům a záchranářům vstoupit do mešity.

4. dubna 2023 7:57 Čas čtení 0:35 Sýrie: Při raketovém útoku Izraele údajně zahynuli nejméně dva civilisté Sýrie: Při raketovém útoku Izraele údajně zahynuli nejméně dva civilisté
Hamas je palestinská sunnitsko-islámská fundamentalistická organizace. Její název je arabská zkratka pro Hnutí islámského odporu, které vzniklo v roce 1988 po začátku prvního povstání proti izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy. Po bitvě o Gazu v roce 2007 se stala vládnoucí autoritou Pásma Gazy, má také většinu v parlamentu Palestinské národní samosprávy. V prosinci 2018 Valné shromáždění Organizace spojených národů odmítlo rezoluci USA odsuzující Hamás jako teroristickou organizaci.


Izraelská policie v prohlášení uvedla, že do areálu posvátného komplexu musela vstoupit, neboť uvnitř mešity se údajně zamkli „maskovaní buřiči“ s pyrotechnikou, kameny a holemi. Incident vyvolal kritiku a násilí ze strany Palestinců. Reportéři agentury AFP zaznamenali, že krátce po razii v mešitě bylo z Pásma Gazy vypáleno směrem k Izraeli několik raket.

Izreal, Palestina, razie v mešite al-Aksá
Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana
27. března 2023 9:01 Čas čtení 1:38 VIDEO: V Izraeli v noci protestovaly statisíce lidí, univerzity stávkují VIDEO: V Izraeli v noci protestovaly statisíce lidí, univerzity stávkují

AFP připomíná, že mešita al-Aksá je třetí nejposvátnější svatyní islámu. Komplex, který židé uctívají jako Chrámovou horu, je zároveň i nejposvátnějším místem judaismu. Posvátná místa v jeruzalémském Starém Městě byla v minulosti opakovaně ohništěm střetů. Bezpečnostní situace v Izraeli a na palestinských územích je již delší dobu mimořádně napjatá a momentálně jsou izraelské bezpečnostní složky ve stavu vysoké pohotovosti i pro muslimský posvátný měsíc – ramadán, který obvykle doprovází napětí a nepokoje.

Situaci může ovlivnit i blížící se židovský svátek pesach. Izraelská armáda v pátek oznámila, že během prvního a posledního dne svátku pesach uzavře pro Palestince přechody mezi Izraelem a okupovaným Predjordánskem. Uzavřou se i hraniční přechody do Pásma Gazy. Jedná se o opatření, které obvykle doprovází slavení židovských a izraelských svátků.

Domů
Sdílet
Diskuse