Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
6. dubna 2023 13:50
Čas čtení 0:33

Finská premiérka Sanna Marin podala demisi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Finská premiérka Sanna Marin podala demisi
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Finská premiérka Sanna Marin ve čtvrtek rezignovala po prohraných nedělních parlamentních volbách. Informuje o tom TASR, která převzala zprávu tiskové agentury DPA.

Prezident Sauli Niinistö rezignaci přijal, uvedla ve čtvrtek jeho kancelář. Sociální demokratka Marin však zůstane premiérkou, dokud nebude jmenován její nástupce.

5. dubna 2023 10:01 Čas čtení 1:24 Proběhlo hlasování o odvolání Pekarové Adamové z čela sněmovny Proběhlo hlasování o odvolání Pekarové Adamové z čela sněmovny

Premiérkou byla od konce roku 2019 a její středolevicová koalice se skládala až z pěti stran. Její Sociálnědemokratická strana Finska (SDP) skončila v nedělních parlamentních volbách na třetím místě. První skončila středopravá Strana národní koalice (KOK) a druhá krajně pravicová Strana Finů (PS). To znamená, že v Helsinkách pravděpodobně brzy dojde ke změně vlády.


Konzervativní vítěz voleb Petteri Orpo chce po velikonočních svátcích jednat se všemi stranami o vytvoření nové koaliční vlády. Marin ve středu oznámila, že na zářijovém sjezdu strany odstoupí z funkce předsedkyně Sociálnědemokratické strany Finska. V politice chce pokračovat jako řadová poslankyně.

Domů
Sdílet
Diskuse