Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková ČTK
5. dubna 2023 10:01
Čas čtení 1:24

Proběhlo hlasování o odvolání Pekarové Adamové z čela sněmovny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Proběhlo hlasování o odvolání Pekarové Adamové z čela sněmovny
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Opozici se nepodařilo prosadit návrh na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Kontroverze vznikly hlavně při schvalování valorizace důchodů, při kterém podle opozice stranila vládní koalici.

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila návrh na odvolání Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce předsedkyně sněmovny. Výsledek úterního hlasování se vzhledem k rozložení sil očekával. Opozice vytýkala šéfce sněmovny způsob řízení schůzí dolní komory. Pekarová Adamová označila důvody za liché. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je útok opozice na ni bezdůvodný a zástupný, podle něho se chtěla vymezit proti vládě.

21. března 2023 9:42 Čas čtení 1:00 Studium se mladým Čechům a Češkám do důchodu nezapočítá. Vláda vypustila důležitý bod programu Studium se mladým Čechům a Češkám do důchodu nezapočítá. Vláda vypustila důležitý bod programu

Pro odchod Pekarové Adamové z čela dolní komory hlasovalo 72 opozičních poslanců. Bylo potřeba nejméně 85 hlasů. Proti návrhu se vyslovilo 97 koaličních zákonodárců. 

Opozice vytýkala Pekarové Adamové nedostatek pokory, aktivismus i nadržování koaličním poslancům

Alena Schillerová (ANO) vinila Pekarovou Adamovou z naprosté absence pokory ke sněmovně, opozici i obyvatelům. „Pokora a nadstranickost zůstaly zapomenuty,“ uvedla Schillerová. Pekarová Adamová má podle ní odpovědnost za mnohdy vyhrocenou atmosféru mezi koalicí a opozicí. Lídr SPD Tomio Okamura vinil Pekarovou Adamovou i z údajného aktivismu. „Její ideologická zapálenost je srovnatelná snad jen se svazáky 50. let,“ citovala ho ČTK.

Opozici vadil zejména postup předsedkyně při schvalování sporného zkrácení červnové valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi podle opozičních zástupců několikrát stranila vládnímu táboru.

22. března 2023 17:38 Čas čtení 0:48 Kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod Kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod

Pekarová se ohradila, zastal se jí Fiala

Pekarová Adamová se vůči výtkám ohradila. Uvedla, že když řídí schůze, vede ke kázni a k dodržování pravidel kteréhokoli z poslanců bez rozdílu. Podle ní některá její vyjádření opoziční politici překrucují. Připustila však, že jako každý člověk není bezchybná.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že Pekarová Adamová zvládá funkci výborně, nedopouští se žádných excesů a pracuje naprosto profesionálně. „Má mou podporu i podporu všech stran naší koalice,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse