Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
21. března 2023 9:42
Čas čtení 1:00

Studium se mladým Čechům a Češkám do důchodu nezapočítá. Vláda vypustila důležitý bod programu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studium se mladým Čechům a Češkám do důchodu nezapočítá. Vláda vypustila důležitý bod programu
Zdroj: Občanská demokratická strana

Vláda pětikoalice v loňském roce slíbila, že roky strávené studiem budou započítávány do 35 let, které musíš odpracovat, abys měl nárok na důchod. Teď změnila názor. Pokud jsi studoval po roce 2009, studium se ti jako náhradní doba do důchodu nezapočítá.

Pro získání nároku na starobní penzi musíš mít alespoň 35 let placené pojištění. To si po osmnáctém roce můžeš platit i sám*sama, ale většinou ti ho zaměstnavatel odvádí z platu. Když předloni nastupovala vláda Petra Fialy (ODS), slíbila, že se do tohoto období bude započítávat i doba studia po dosažení 18 let. Šlo by tedy například o vysokoškolské vzdělání. Teď si to pětikoalice rozmyslela. 

„S touto úpravou se již nepočítá. Na základě důkladných analýz se ukázalo, že přínos takového kroku nepřevažuje nad vysokými rozpočtovými dopady,“ uvedl pro Právo mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Na svých stránkách to uvádí Novinky.cz.  

Do doby, kterou potřebuješ dosáhnout k získání nároku na důchod, se započítává zaměstnání, podnikání, ale také péče o dítě do čtyř let věku nebo vojenská služba. Tomu se říká takzvaná náhradní doba pojištění. 

Studium se do náhradní doby pojištění započítává jen pro ty, kteří studovali v období do 31. prosince 2009. Mladší ročníky tedy mají smůlu. „Vydáváme se trochu jiným směrem a například více podporujeme zkrácené úvazky,“ dodal pro Novinky.cz Augusta.

Valorizace důchodů

Prezident Petr Pavel podepsal nižší valorizaci důchodů letos v červnu. O té se v posledních týdnech vedly obšírné debaty nejen ve sněmovně. Opozice s nimi totiž nesouhlasí a vláda se nyní snaží najít kompromis, který by vyhovoval všem. Více si o tom můžeš přečíst v tomto článku. Důchody v červnu narostou o 760 Kč místo zákonem dosud garantovaných 1770 Kč. O dalším zpomalení růstu penzí momentálně jedná ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka, uvádí Česká televize.

Domů
Sdílet
Diskuse