Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
8. dubna 2023 19:57
Čas čtení 0:59

Které velikonoční zvyky dodržují Češky a Češi? Takhle odpovídali v průzkumu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Které velikonoční zvyky dodržují Češky a Češi? Takhle odpovídali v průzkumu
Zdroj: Pexels/volně k užití

Češky a Češi vnímají Velikonoce především jako symbol příchodu jara. Do kostela jde méně než pětina lidí. Vyplývá to z nového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Za symbol jara považuje Velikonoce 36 % respondentů průzkumu agentury Median pro server iRozhlas. Naopak nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce pro 20 % respondentů. Velikonoční mši ale navštíví jen asi 16 % lidí. 

18. dubna 2022 11:03 Čas čtení 1:07 Pomlázku nemá rádo 79 % žen, evokuje jim bolest a modřiny, ukazuje průzkum Pomlázku nemá rádo 79 % žen, evokuje jim bolest a modřiny, ukazuje průzkum

„Do kostela jdou spíše starší lidé, jestliže jsme říkali ‚návštěva kostela celkově 16%‘, tak lidé ve věku 60 let jdou do kostela ve 23 % případů. Častěji tam jdou také lidé se základním vzděláním a lidé ekonomicky neaktivní,“uvedl ředitel agentury Median Přemysl Čech. Velikonoční tradice, jako je barvení vajíček, výzdoba bytu nebo pečení mazance a beránka, dodržuje více než polovina Češek a Čechů. 

Z velikonočních zvyků dotázaní nejčastěji uvedli, že zdobí byt. Velikonoční zdobení a úklid bytu udržuje 66 procent oslovených. Velikonoční pokrmy připravuje 63 procent respondentů a 53 procent dotázaných uvedlo, že dodržuje šlehání děvčat/žen a polévání chlapců/mužů.

Jiný průzkum ale ukázal, že až 79 procent žen nemá rádo pomlázku, protože jim evokuje bolest a modřiny.

4. dubna 2023 15:24 Čas čtení 0:30 Otvírací doba obchodů: Který den si o Velikonocích nenakoupíš? Otvírací doba obchodů: Který den si o Velikonocích nenakoupíš?

Pomlázku si podle ředitele agentury Median uplete asi třetina lidí. „Asi není překvapivé, že pomlázky spíše pletou mladší lidé, to znamená lidé ve věku 18 až 29 let, to tam uvedli ve 38 % případů, a vysokoškoláci pletou pomlázky ve 42 % případů,“ řekl Čech. Žádné zvyky na Velikonoce nedodržuje 11 % dotázaných.  

Mnoho Češek a Čechů se letos rozhodlo strávit velikonoční svátky mimo republiku. Podle webu iDnes navštíví 335 různých destinací. Zájem o letenky je pak o dvacet procent vyšší než loni.

S velikonočními svátky se pojí i upravená otvírací doba obchodů. Kdy a kde je otevřeno, si přečti zde.

Domů
Sdílet
Diskuse