Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová TASR
14. dubna 2023 20:18
Čas čtení 0:44

Padl rekord. Padesátiletá Španělka strávila neuvěřitelných 500 dní sama v jeskyni

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Padl rekord. Padesátiletá Španělka strávila neuvěřitelných 500 dní sama v jeskyni
Zdroj: Wikimedia Commons/Dave Bunnell

Padesátiletá Španělka Beatriz Flamini strávila dobrovolně 500 dní v absolutní izolaci pod zemí. Jeskyni v hloubce asi 70 metrů v oblasti Costa Tropical v provincii Granada na jihu země opustila v pátek za přítomnosti médií, informuje TASR.

Projekt nazvanýTimecave (Časová jeskyně) univerzit v Granadě a Almeríi vedli a doprovázeli vědci z různých odvětví. Podle jejich informací neměla Flamini od zahájení tohoto experimentu v listopadu 2021 žádný kontakt s vnějším světem. Její pobyt v podzemí je zachycen na videu a má z něj vzniknout dokumentární film.

14. dubna 2023 18:30 Čas čtení 3:18 Kilogram másla je o 20 korun levnější než před měsícem. Které další potraviny zlevnily? Kilogram másla je o 20 korun levnější než před měsícem. Které další potraviny zlevnily?

Flamini u sebe po celou dobu neměla hodinky ani telefon. Měla pouze notebook, pomocí kterého mohla informovat své okolí, ale sama nemohla přijímat žádné zprávy. Několik televizních stanic, včetně RTVE, vysílalo několik hodin přímý přenos.

Flamini překonala rekord z roku 2007

Cílem této vědecké iniciativy je prozkoumat dopad úplné izolace a zjistit, zda vede k neuropsychologickým a kognitivním změnám. Podle španělských vědců Flamini překonala světový rekord Italky Christine Lanzoni, která v roce 2007 strávila v jeskyni pod zemským povrchem 269 dní. Flamini svůj zážitek v krátkém prohlášení označila za „znamenitý“. Další podrobnosti plánuje poskytnout později.

14. dubna 2023 9:00 Čas čtení 7:03 Od ženské hokejové reprezentace ke „čmárání“. Jsem umělkyně v popartovém nádechu a freestylovém výdechu, tvrdí Katka Kaplanová Od ženské hokejové reprezentace ke „čmárání“. Jsem umělkyně v popartovém nádechu a freestylovém výdechu, tvrdí Katka Kaplanová
Domů
Sdílet
Diskuse