Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
15. dubna 2023 8:55
Čas čtení 0:52

Lékař české vládní delegace, který opilý obtěžoval hygieničku, nesmí odjet z Koreje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lékař české vládní delegace, který opilý obtěžoval hygieničku, nesmí odjet z Koreje
Zdroj: Wikimedia Commons/Rob Schleiffert/volně k užití

Lékař Ústavu leteckého zdravotnictví Praha během vládní mise v Jižní Koreji obtěžoval tamní hygieničku, která cestujícím měřila na letišti teplotu. Případem se zabývá Ministerstvo obrany i jihokorejské úřady.

K incidentu došlo během delegace ministra dopravy Martina Kupky (ODS) do Singapuru a Jižní Koreje. Spolu s výpravou podnikatelů cestoval na palubě vládního speciálu i lékař v hodnosti podplukovníka, který podle iDNES v podnapilém stavu plácl přes zadek jihokorejskou hygieničku, když cestujícím na letišti v Soulu v rámci proticovidových opatření měřila teplotu. 

Informaci potvrdil mluvčí Ministerstva obrany David Jareš. Muž bude potrestán v rámci ministerstva, pod které spadá. „Ačkoliv se zřejmě jedná o politováníhodné selhání jednotlivce, po důkladném prošetření incidentu bude lékař Ústavu leteckého zdravotnictví Praha kázeňsky řešen. Přijmeme opatření, aby se podobná situace už nemohla opakovat.“

Lékař má zákaz vycestovat ze země

Delegace se už vrátila do Česka, ale zmiňovaný lékař musel zůstat, má zatím zákaz vycestovat ze země, dokud se případ nevyřeší na korejské úrovni. „Podle mých informací zadržen nebyl, nemá možnost opustit Jižní Koreu. Podle zprostředkovaných informací se omluvil,“ uvedl ministr Kupka.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

V kontaktu s lékařem je Ministerstvo zahraničí. „Náš zastupitelský úřad v Soulu je v průběžném kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány. Cílem je daný případ rychle vyřešit, přičemž ale plně respektujeme nezávislost vyšetřování na jihokorejské straně,“ cituje ČT24 mluvčí resortu Daniel Draka.

Podle předsedkyně Česko-korejské společnosti Jany Chamrové může incident poškodit vztahy obou zemí. Tamní společnost je podle ní na podobné případy velmi citlivá. „Tlak, který může v takových případech veřejnost vytvořit, je skutečně velký,“ řekla.

Domů
Sdílet
Diskuse