Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. dubna 2023 14:57
Čas čtení 1:22

V Praze nadále platí povodňová bdělost, došlo k uzavření náplavek a vrat Čertovky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze nadále platí povodňová bdělost, došlo k uzavření náplavek a vrat Čertovky
Zdroj: Hasiči Praha

Hlavní město přijalo kvůli stoupnutí hladiny řeky několik preventivních opatření.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v Praze výstrahu před povodněmi. Kvůli vzestupu hladiny Vltavy po deštích pražský magistrát a Povodí Vltavy v neděli uzavřely ve městě protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky. Podle představitelů města jde o preventivní opatření. Řeka i v úterý zůstává na prvním povodňovém stupni. 

Jde o preventivní opatření, hladina Vltavy by dále stoupat neměla

Vltava měla v úterý ve 14 hodin podle ČHMÚ průtok 533 m3/s. Díky regulaci na Vltavské kaskádě jsou přehrady připravené na další možné srážky, vlivem toho však ještě více stoupla hladina Vltavy v Praze a překročila první stupeň povodňové aktivity. Kvůli tomu došlo také k uzavření náplavek v Praze 1, 2 a 5. Na Vltavě byl přerušen i provoz přívozů. Hasiči uzavřeli také vrata na Čertovce. 

 

„Podnikáme v tuto chvíli běžná preventivní opatření s ohledem na vysoké srážky v uplynulých dnech. Chráníme tak nejen majetek a životy Pražanů, ale i pražské parky podél řeky Vltavy v historické části města. V nejbližších hodinách by sice neměly nastat další výrazné srážky, ale mohly by se objevit v následujících dnech,“uvedla v neděli náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

V důsledku řízených manipulací na vodní nádrži Vrané se na dolním toku Vltavy v profilu Praha-Chuchle bude nadále udržovat hladina na úrovni pro 1. stupeň povodňové aktivity. Zůstává v platnosti i na celou středu a část čtvrtka. Opětovný vzestup řeky ale meteorologové neočekávají. 

16. května 2024 13:00 Čas čtení 3:18 Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž)

„Jelikož se jedná o řízený odtok z Vltavské kaskády, a průtok v hl. m. Praze by neměl překročit 550 m3/s, nebudou stavěna protipovodňová opatření. První úseky, na kterých se uskutečňuje výstavba protipovodňových opatření, jsou v ohrožení při průtoku 700 m3/s, proto se s ohledem na možný pozitivní vývoj zatím stavět nebudou,“ doplnil pražský magistrát. Vedení města, složky IZS a další organizace nadále zůstávají v pohotovosti a situaci budou nadále sledovat a vyhodnocovat při zvýšeném dohledu.

Domů
Sdílet
Diskuse