Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
30. dubna 2023 18:00
Čas čtení 0:48

USA nainstalovaly na Ukrajině síť atomových senzorů. Ty mají udat Putina, pokud by se ve válce rozhodl použít jaderné zbraně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA nainstalovaly na Ukrajině síť atomových senzorů. Ty mají udat Putina, pokud by se ve válce rozhodl použít jaderné zbraně
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Senzory dokáží zaznamenat velikost bomby, její umístění a účinky jakéhokoli jaderného výbuchu. A hlavně dokážou určit viníka.

USA instalují po celé Ukrajině síť senzorů, které dokáží detekovat radiaci, píší NY Times. V praxi jde o prevenci, kdyby se Putin rozhodl na ukrajinské území shodit jadernou bombu. Pokud by se tak stalo, podle USA dokážou tyto senzory udat viníka.

Atomové senzory dokážou charakterizovat velikost bomby, její umístění a účinky jakéhokoli jaderného výbuchu. Tato instalace má sloužit také jako odstrašující prostředek pro Rusko. „Pokud by na Ukrajině došlo k jaderné katastrofě, vědecké analýzy by byly rychle k dispozici jak pro Ukrajince, tak i pro USA. Díky tomu by svět mohl rychle přijmout adekvátní rozhodnutí,“ píše se ve zprávě.

30. dubna 2023 16:03 Čas čtení 1:20 Petr Pavel chce na Ukrajinu posílat více munice. „Rusové jí denně vystřílí až pětinásobek,“ řekl Petr Pavel chce na Ukrajinu posílat více munice. „Rusové jí denně vystřílí až pětinásobek,“ řekl

Podle Jill Hruby, šéfky americké Národní správy jaderné bezpečnosti, v současnosti probíhá školení lidí na Ukrajině o tom, jak postupovat v případě jaderného výbuchu.

Hrozba jaderného útoku na Ukrajinu „visí ve vzduchu“ prakticky od začátku celoplošné invaze. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce uvedl jaderné zbraně do stavu pohotovosti, což jen potvrdilo vzniklé obavy. A jak uvádí BBC, v březnu Putin oznámil, že Rusko rozmístí taktické jaderné zbraně v sousedním Bělorusku.

Jadernou katastrofu však nemusí nutně způsobit pouze útok raketou. Pod ruskou okupací je také jaderná elektrárna v Záporoží. Ta je sice pod mezinárodním dohledem, ale i přesto byla již vícekrát terčem ostřelování.

Domů
Sdílet
Diskuse