Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
3. května 2023 17:34
Čas čtení 1:11

Umělá inteligence začíná nahrazovat pracovní místa. IBM pozastavuje nábor lidí, jejichž práci může zastat AI

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Umělá inteligence začíná nahrazovat pracovní místa. IBM pozastavuje nábor lidí, jejichž práci může zastat AI
Zdroj: Pexels/ThisIsEngineering

Technologický gigant IBM očekává, že do pěti let umělá inteligence nahradí až 30 % pracovních pozic z těch, které je možné nahradit AI.

Technologická mezinárodní společnost IBM zruší na 7 800 pracovních míst v back-office. Ony pozice bude nově zastávat umělá inteligence a podle generálního ředitele společnosti AI do pěti let nahradí až 30 % firemních pozic, informují QZ a New York Post.

3. května 2023 14:57 Čas čtení 0:44 Cena benzinu a nafty klesá. Naftu koupíš nejlevněji za poslední rok Cena benzinu a nafty klesá. Naftu koupíš nejlevněji za poslední rok

Společnost IBM pozastavuje nábor nových zaměstnanců na pozice, které by místo lidí mohla vykonávat umělá inteligence, uvedl generální ředitel Arvind Krishna. To se podle něj týká především back-office pozic, jako jsou HR či další administrativní místa. Takových je však ve společnosti až 26 000. 

„Klidně bych řekl, že 30 % z nich bude během pěti let nahrazeno umělou inteligencí a automatizací,“ popsal Krishna. V praxi to tak znamená, že společnost plánuje zrušit na 7 800 pracovních míst. 

Jedná se o jednu z největších strategických změn ve společnosti, pomocí které vedení IBM reaguje na stále se zlepšující schopnost AI vykonávat práci, kterou dříve dělali lidé. Takový krok však zároveň nahrává obávám veřejnosti, jak technologie změní pracovní sílu a pracovní trh. 

AI změní svět

Když se před půl rokem objevil propracovaný chatbot ChatGPT, okamžitě vyvolal obavy týkající se toho, jak se změní společnost. Zpráva společnosti Goldman Sachs odhaduje, že umělá inteligence ovlivní až dvě třetiny pracovních míst ve Spojených státech, přičemž některá by mohla být rozšířena a jiná plně nahrazena. 

Nejnovější zpráva Světového ekonomického fóra o budoucnosti práce pak předpovídá, že největší úbytek nastane u administrativních pozic a do roku 2027 bude po celém světě zrušeno na 26 milionů takových pracovních míst. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Podle Evy Nečasové, zakladatelky iniciativy AI dětem, umělá inteligence opravdu změní fungování světa a je nutné naučit děti, jak s touto technologií pracovat. „Umělá inteligence změní nejen pracovní trh, posune vývoj léků, pomůže při řešení klimatické krize, ale ovlivní třeba také právo nebo propagandu. Na některé změny bychom měli být připraveni a k tomu nám pomůže hlavně vzdělávání,“ řekla pro Refresher

Domů
Sdílet
Diskuse