Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. dubna 2023 11:30
Čas čtení 7:18
Tereza Šnajdrová

Je nutné, aby se děti naučily pracovat s umělou inteligencí už od prvního stupně, říká Eva Nečasová z projektu AI dětem (Rozhovor)

Je nutné, aby se děti naučily pracovat s umělou inteligencí už od prvního stupně, říká Eva Nečasová z projektu AI dětem (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER UMĚLÁ INTELIGENCE VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené

Se zakladatelkou iniciativy AI dětem o umělé inteligenci, jejím užití ve školách a budoucnosti.

Umělá inteligence je čím dál dokonalejší a začíná více a více zasahovat do naší společnosti. Jak na tento trend zareagovat? S jasnou představou přichází Eva Nečasová, zakladatelka iniciativy AI dětem. Společně jsme si povídali o tom, jak děti naučit pracovat s umělou inteligencí, zda studující kvůli tomuto propracovanému nástroji nezleniví nebo o tom, zda umělá inteligence „nezabije“ naši kreativitu. 

Doporučeno
Čech Antonín žije šest let ve Francii. „Francouzi jsou více otevření, nejsou zkažení socialismem a komunismem,“ říká (Rozhovor) Čech Antonín žije šest let ve Francii. „Francouzi jsou více otevření, nejsou zkažení socialismem a komunismem,“ říká (Rozhovor) 16. dubna 2023 6:00

S jakými chatboty pracujete?Stejně jako většina i já využívám ChatGPT, což je dle mého nejpropracovanější chatbot ze všech dostupných. 

Umělá inteligence silně ovlivňuje naši společnost, působí v ní změny a je potřeba, aby se o tom děti dozvídaly. Náš svět patří jim.

Proč je podle vás důležité učit děti, jak pracovat s umělou inteligencí?Umělá inteligence silně ovlivňuje naši společnost, působí v ní změny a je potřeba, aby se o tom děti dozvídaly. Náš svět patří jim. Umělá inteligence změní nejen pracovní trh, posune vývoj léků, pomůže při řešení klimatické krize, ale ovlivní třeba také právo nebo propagandu. Na některé změny bychom měli být připraveni a k tomu nám pomůže hlavně vzdělávání... Přece jenom je to „pouze“ technologie a technologie jsou vždy o nás lidech. Musíme být vyzrálá společnost, abychom takto revoluční technologii zvládli. 

Eva Nečasová
Zdroj: Refresher/David Marcin

Měla by být práce s umělou inteligencí zanesena do školních osnov?To je něco, o co se snažíme s iniciativou AI dětem. Současné osnovy pro výuku informatiky jsou vytvořeny nadčasově a snadno do nich lze zařadit i umělou inteligenci. Naším cílem je vytvářet vzdělávací a metodické materiály pro učitele, aby věděli, jak do výuky zavést vzdělávání v tomto oboru a jak jej propojit s Rámcovým vzdělávacím programem, který je již hotový. Naši iniciativu dokonce oslovilo i Ministerstvo školství a Národní pedagogický institut a ve spolupráci s nimi plánujeme takový materiál vytvořit.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Jak je to dlouho, co vás oslovil resort školství? Jak rychle zareagoval na tento trend?Zareagoval velmi rychle. Veřejný tlak k reakci donutí nejen stát, ale také firmy. 

Z mé zkušenosti je nejlepší zavádět výuku umělé inteligence od třetí třídy výš.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135003 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse