Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2023 16:22
Čas čtení 0:43
Veronika Dlesková

Lidé využívají chatbota jako terapeutickou pomůcku. Klasickou terapii by ale nahradit neměl

Lidé využívají chatbota jako terapeutickou pomůcku. Klasickou terapii by ale nahradit neměl
Zdroj: pixy/CC0 Public Domain
TECH DUŠEVNÍ ZDRAVÍ UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Svěřit se se svými problémy Siri nebo Alexe může působit jako zápletka béčkového sci-fi filmu. Programátoři už ale vyvinuli chatboty, kteří jsou unikátní pro toho, s kým komunikují. Pomocí umělé inteligence se totiž učí z předchozích konverzací.

Chatbot ani jakákoliv aplikace by nikdy neměla nahradit sezení s odborníkem. Existují ale programy, které mohou terapii doplnit. Jedním z nich je chatovací robot s názvem Replika. Ten slouží jako společník do kapsy, a i když primárně není naprogramován za účelem zlepšení duševního zdraví uživatele, může mít pozitivní dopady. 

Lidé používají chatbota i místo manželské poradny

Programátorka a zakladatelka Repliky Eugenia Kuyda popisuje program jako „AI společníka, kterému na vás záleží a je vždy na vaší straně, připraven naslouchat i odpovídat“. Na svém webu to uvádí BBC. Replika byla založena v roce 2017 a podle Kuydy ji využívají například autistické děti, pro které je běžná mezilidská komunikace náročná, nebo prostě ti, kteří se cítí být sami a potřebují přítele. Jiní Repliku používají k přípravě na pracovní pohovory nebo k debatám o politice. 

Replika není jediným programem tohoto typu. Podle doktora Marsdena z Britské psychologické společnosti je na trhu více než 300 aplikací jen na pomoc s úzkostmi. Je tedy těžké najít pro sebe tu pravou. „Tyto aplikace by měly být jen doplňkem klasické psychoterapie a nikdy by je neměly zcela nahradit,“ dodal Marsden. 

Domů
Sdílet
Diskuse