Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
21. května 2023 9:00
Čas čtení 0:53

Rusko se pokouší zastrašit Mezinárodní trestní soud. Ten posílá Putinovi vzkaz

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko se pokouší zastrašit Mezinárodní trestní soud. Ten posílá Putinovi vzkaz
Zdroj: TASR/AP Alexander Demyanchuk

Rusku vadí, že Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na jeho prezidenta.

Mezinárodní trestní soud v sobotu uvedl, že se nenechá ve své činnosti odradit tím, že jeho hlavního žalobce Karima Khana zařadilo Rusko na seznam hledaných osob. Ocitl se na něm po vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s nelegálními deportacemi ukrajinských dětí. Informuje o tom agentura AFP, od které agentura TASR zprávu převzala.


„Mezinárodní trestní soud považuje tato opatření za nepřijatelná. Soud bude nadále neochvějně vykonávat svůj zákonný mandát zajistit odpovědnost za nejzávažnější zločiny,“ píše se v prohlášení soudu sídlícího v nizozemském Haagu.

21. května 2023 9:36 Čas čtení 0:36 Zelenskyj naznačil, že Ukrajina ztratila kontrolu nad městem Bachmut. Jeho kancelář to stále popírá Zelenskyj naznačil, že Ukrajina ztratila kontrolu nad městem Bachmut. Jeho kancelář to stále popírá

Fotografie britského právníka Khana se v pátek objevila v databázi ruského ministerstva vnitra. Poznámka u ní uvádí, že se narodil 30. března 1970 ve skotském Edinburghu, nespecifikuje však obvinění vůči němu.


Mezinárodní trestní soud v sobotním vyjádření uvedl, že „si je vědom a je hluboce znepokojen neoprávněnými a neodůvodněnými donucovacími opatřeními ze strany orgánů Ruské federace“. V prohlášení vyzval 123 států, které ratifikovaly smlouvu o vytvoření Mezinárodního trestního soudu, aby „zvýšily úsilí o ochranu tohoto soudu, jeho představitelů a zaměstnanců“.


Mezinárodní trestní soud vydal 17. března zatykač na Putina a na ruskou komisařku pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou. Podle soudu existují oprávněné důvody domnívat se, že jsou zodpovědní za nezákonné deportace obyvatelstva včetně dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, což je považováno za válečný zločin. Rusko není členem Mezinárodního trestního soudu a jurisdikci tohoto soudu neuznává.

Domů
Sdílet
Diskuse