Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
22. května 2023 14:40
Čas čtení 1:49

Rozkol u Pirátů. Sociální sítě žijí sporem mezi Bartošem a Michailidu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rozkol u Pirátů. Sociální sítě žijí sporem mezi Bartošem a Michailidu
Zdroj: Profimedia

Členka republikového výboru Pirátské strany Jana Michailidu se účastnila akce s názvem Dny antikapitalismu. Za „krajně nevhodné aktivity“ je má předseda Ivan Bartoš.

Politička a členka republikového výboru Pirátské strany Jana Michailidu o víkendu rozvířila debaty ve veřejném prostoru poté, co se účastnila akce s názvem Dny antikapitalismu, tedy „prodlouženého víkendu marxistických přednášek a debat“, jak zněl podnázev akce. Na Twitteru na její účast reagoval mimo jiné předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

22. května 2023 12:28 Čas čtení 1:39 Nová mapa klíšťat: Podívej se, kde hrozí mimořádné riziko Nová mapa klíšťat: Podívej se, kde hrozí mimořádné riziko

Hloupá provokace, uvedl Bartoš

„Progresivní levicové iniciativy nabývají dle mého názoru na významu a budou stále důležitější s prohlubující se ekonomickou, klimatickou i geopolitickou krizí a na ni navázanými krizemi demokracií a nástupu podpory fašizujících hnutí a stran,“uvedla Michailidu, která se podle svých slov účastnila několika přednášek, například těch s názvem Úloha avantgardního umění v revolučním hnutí nebo Socialistická opozice v dnešním Polsku a Maďarsku. Akci pořádala organizace Socialistická solidarita ve spolupráci s Nadací Rosy Luxemburgové. 

Účast pirátské političky na akci vyvolala na Twitteru bouři veskrze negativních reakcí. „Nic proti, svobodní lidé mohou sdílet ideje, jaké chtějí. Všichni, kterým se úsporný balíček zdá ‚málo pravicový‘, by ale měli vědět, že tyhle ideje sdílejí a propagují členové vedení Pirátské strany,“napsal například bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Právě na jeho tweet reagoval předseda strany a ministr Ivan Bartoš. Přestože Michailidu považuje za odbornici na otázky týkající se psychotropních látek či jejich regulace a využití ve společnosti, její soukromé aktivity a řadu veřejných vyjádření vnímá prý jako krajně nevhodné a rozhodně nereprezentují názory celé strany. Hrůzy komunistické diktatury dvacátého století podle Bartoše nelze relativizovat, nebo dokonce adorovat. „Nechci Jance Michailidu nic podsouvat, ale měla by se, byť stále věřím, že významnou část v jejích úvahách hraje trochu hloupá a prvoplánová provokace, zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru,“ dodal.

Politička se ohradila, zastal se jí i historik

Michailidu se ovšem proti slovům Ivana Bartoše ohradila. „Viděl jsi vůbec, na jakých přednáškách jsem byla? Týkaly se role avantgardního umění v revolučním hnutí a ukrajování lidských práv v současném Polsku a Maďarsku. Můžeš mi laskavě říct, co z toho je provokace? A proč tady zase jedeš nějakou antikomunistickou ódu?“ zeptala se Bartoše. Člen vlády ale na další dotazy nereagoval.

Michailidu se ve stejném twitterovém vláknu zastal vojenský publicista a bývalý voják Jiří Vojáček. „Nezaznamenal jsem, že by šlo o nějakou bolševickou sešlost. Historiografie se nemá plést s politikou. Čteme Lenina, Maa Ce-tunga, ale taky Pinocheta nebo Franca, abychom zjistili, jak přemýšleli a poučili se. Odmítat akademické studium diktatur je chyba,“napsal.

Michailidu na sebe více upozornila loni, kdy na kongresu kandidovala na předsedkyni Pirátské strany právě proti Bartošovi, tehdy ovšem neuspěla. Ještě před volbou informovala o tom, že se hlásí ke komunistické ideologii. „Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“napsala tehdy na pirátské fórum.

Domů
Sdílet
Diskuse