Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2023 v 10:10
Čas čtení 1:57
Tímea Krauszová

V pondělí dělej jen nezbytné minimum! TikTok ovládl trend, který hlásá, ať se v práci po víkendu nepřetrhneš

V pondělí dělej jen nezbytné minimum! TikTok ovládl trend, který hlásá, ať se v práci po víkendu nepřetrhneš
Zdroj: TikTok/@itsmarisajo
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK
Uložit Uložené

Bare Minimum Monday je pohodový přístup k začátku týdne.

Tiktokeři a tiktokerky znovu ukazují alternativu k běžnému pracovnímu tempu. Quiet quitting rychle vystřídal trend Bare Minimum Monday, ve volném překladu pondělí, při kterém se nepřetrhneš. Hashtag #bareminimumdays už nasbíral miliony zhlédnutí, přičemž principiálně jde o ležérnější start pracovního týdne. Termín zřejmě poprvé použila Marisa Jo Mayes, která v rozhovoru pro New York Post vysvětluje, že je její odpovědí na vyhoření.

@caitlinjwinter As soon as I read about the concept of #bareminimummondays I knew I wanted in. Sunday nights have always meant the Sunday Scaries for me, but introducing Bare Miminim Mondays for me and my team means I can go to bed not feeling that sense of dread. I can wake up a little later on a Monday morning, go to my gym class and then ease into my work week feeling refreshed and energised. Credit for this concept goes to the amazing @MJ ⚡️ ⚡️#marketingmanager #corporatelife #wfhlife #corporategirlies ♬ original sound - Caitlin Winter

V pondělí děláme jen to nevyhnutelné

Pointa těchto ležérních pondělků je nesnažit se nuceně být zaneprázdněný*á. Místo toho je třeba si nastavit realistický seznam úkolů, které je opravdu třeba splnit, ale nedělat nic navíc. Mayes říká, že práce v korporátě ji přivedla až k vyhoření a že každou neděli pociťovala úzkosti z návratu do práce a nekonečných povinností. Postupně to vedlo k tomu, že v pondělí vstávala pozdě a sotva něco v práci udělala.

Doporučeno
Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka 21. června 2024 v 12:00

Mayes časem svůj job opustila a začala podnikat, to však není možnost pro všechny. Na svém účtu hovoří o tom, že i v klasické osmihodinové práci lze aplikovat principy Bare Minimum Mondays: doporučuje zkrátit si seznam úkolů na nezbytné minimum a zbavit se zbytečného stresu a tlaku z věcí, při kterých si můžeš dovolit nestresovat.

Výsledkem níže nastavených očekávání od sebe samé se paradoxně Mayes stala produktivnější, protože ji stres neparalyzoval v práci. První dvě hodiny obvykle využívala k plánování celého týdne a vyhýbala se během nich telefonátům a schůzkám. Klidně se v této době věnovala i cvičení či jiným nepracovním věcem. Teprve potom začala pracovat a i to jen na věcech, které musely být ten den hotové.

@itsmarisajo Bare Minimum Monday still means sticking to the structure I know works for me — just going a bit slower 🐢 #bareminimummonday #bareminimummondays #wfh #selfemployed #slowwork #selfemployedlife #productivitytips ♬ Theme From A Summer Place - Percy Faith

Podobně jako quiet quitting či great resignation je i toto trend, který ukazuje rozdíl mezi vnímáním práce mladší a starší generací. Zejména gen Z podle TikToku své povinnosti plní – ale věci navíc dělají jen tehdy, pokud projektu věří, záleží jim na tématu nebo z toho mohou něco získat. Nechtějí vyhořet a na mentálním zdraví jim záleží stejně jako na fyzickém.

Doporučeno
„Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty „Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty 16. června 2024 v 14:00

Trend má samozřejmě své kritiky. Komentáře i pod jejími videi ukazují, že lidé se bojí, jak podobný obsah ovlivní zaměstnavatele či zaměstnavatelku. Budou je opět nutit chodit do kanceláří nebo jim budou sledovat každý pohyb myší na počítači? „Tito kritici zapomínají, že dělat nezbytné minimum znamená dělat dostatek,“ dodala pro CNBC Mayes.

Domů
Sdílet
Diskuse