Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
19. dubna 2024 12:34
Čas čtení 0:58

Ukrajina může bez další pomoci prohrát válku s Ruskem už letos, tvrdí americká CIA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina může bez další pomoci prohrát válku s Ruskem už letos, tvrdí americká CIA
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie

Varování přichází krátce před sobotním hlasováním Sněmovny reprezentantů USA o balíčku na pomoc Ukrajině.

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns ve čtvrtek varoval, že Ukrajina může do konce letošního roku prohrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Varování přichází krátce před sobotním hlasováním Sněmovny reprezentantů USA o balíčku pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů. Americkou vojenskou pomoc již několik měsíců blokují republikánští zákonodárci spříznění s Donaldem Trumpem, který usiluje o znovuzvolení.


Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena při lobbování za vyslání většího množství munice a dalšího materiálu na Ukrajinu varovala, že Kyjev by mohl ztratit území ve prospěch ruských invazních sil, pokud nedostane větší pomoc z Washingtonu. Podle Burnse je však v „sázce“ mnohem více.

Vývoj války v roce 2024 podle CIA

„Myslím, že s podporou, kterou by přinesla vojenská pomoc, a to jak z praktického, tak psychologického hlediska, jsou Ukrajinci docela dobře schopni udržet své pozice v roce 2024. Bez další pomoci bude situace mnohem horší,“ řekl Burns v projevu na konferenci v Bushově středisku pro zpravodajské služby.


„Existuje velmi reálné riziko, že by Ukrajinci mohli do konce roku 2024 prohrát na bojišti, nebo přinejmenším dostat (ruského prezidenta Vladimira) Putina do pozice, kdy by mohl diktovat podmínky politického urovnání,“ dodal.


Burns se také snažil ilustrovat, jak moc ukrajinským silám chybí munice. Uvedl, že dvě vojenské brigády (jednotky, které mají více než dva tisíce vojáků) vystřelí 15 dělostřeleckých nábojů denně a celkem 42 minometných nábojů.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně varoval, že jeho země prohraje válku s Ruskem, pokud nedostane větší vojenskou pomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse