Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek
26. dubna 2024 7:21
Čas čtení 0:44

V Evropě v druhé polovině loňského roku klesaly ceny elektřiny i plynu. V Česku to bylo naopak

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
V Evropě v druhé polovině loňského roku klesaly ceny elektřiny i plynu. V Česku to bylo naopak
Zdroj: Unsplash

Ceny elektřiny a zemního plynu se v loňském druhém pololetí v Evropské unii meziročně snížily. Neplatí to však univerzálně a například u nás naopak elektřina stoupla.

Statistický úřad Eurostat zveřejnil čerstvě zprávu, která analyzuje ceny energií napříč zeměmi Evropské unie za druhé pololetí loňského roku. Jak je pak z analýzy úřadu patrné, ceny se začaly citelněji zvyšovat už před ruskou invazí na Ukrajinu, po které v létě 2022 přechodně zaznamenaly skokový růst.

25. dubna 2024 13:44 Čas čtení 1:00 Zombie droga ohrožuje Polsko. Od začátku roku na předávkování zemřelo již pět lidí Zombie droga ohrožuje Polsko. Od začátku roku na předávkování zemřelo již pět lidí

Během druhé poloviny loňského roku však průměrná cena elektřiny pro domácnosti v EU klesla na zhruba 717 korun za 100 kilowatthodin (kWh) ze 740 korun za 100 kWh v prvním pololetí. Stále přitom ale byla o něco vyšší proti druhému pololetí 2022, kdy činila 714 korun za 100 kWh.


Průměrná cena plynu pro domácnosti v zemích EU pak v loňském druhém pololetí klesla na zhruba 285 korun za 100 kWh, zatímco v prvním pololetí činila 299 korun za 100 kWh a v druhém pololetí 2022 pak 286 korun za 100 kWh.

Dohromady tak ceny elektřiny pro domácnosti v loňském druhém pololetí meziročně klesly ve třinácti zemích EU, zatímco ve zbylých čtrnácti včetně Česka se zvýšily. Největší cenový nárůst v místní měně zaznamenalo Nizozemsko, kde elektřina zdražila o 86 procent. Hned za ním je právě Česká republika s 83 procenty.

Domů
Sdílet
Diskuse