Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2016 20:42
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Byla objevena nová planeta sluneční soustavy? Důkazy vědců nasvědčují, že ano

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle výpočtů dvojice vědců z Ameriky se na okraji sluneční soustavy s vysokou pravděpodobností nachází devátá planeta. Podaří se teorii dokázat?

Američtí astronomové Michael Brown a Konstatin Batygin z Kalifornského technologického institutu ve své nejnovější publikaci pro odborný magazín Astronomical Journal představili nashromážděné důkazy podporující teorii o existenci deváté planety sluneční soustavy. Pokud by se závěry jejich výzkumu podařilo prokázat, jednalo by se o značně významný objev, který by přepsal dnešní učebnice, v současné době však výsledky vědců nemají stoprocentní platnost. Důkazy nejsou založeny na přímém pozorování, ale pouze na údajích z výpočtů.

Planeta devět, jak se našemu potenciálnímu souputníkovi začalo přezdívat, se má nacházet na samém okraji sluneční soustavy a teorii o její existenci podle dvojice výzkumníků podporují odchylky v pohybu nedávno nalezených trpasličích planet nebo dalších malých objektů vlivem gravitační síly mohutného vesmírného tělesa, jehož vzdálenost od naší planety je odhadována na zhruba dvacetinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Neptunem. Velikostně by pak mohla Planeta devět odpovídat s největší pravděpodobností až čtyřnásobku průměru Země.    

Ilustrační obrázek - Vizuální koncept potenciálně obyvatelné exoplanety Kepler-62f

Byla objevena nová planeta sluneční soustavy? Důkazy vědců nasvědčují, že ano

Paradoxem na jejich objevu je skutečnost, že svůj výzkum zahájili se snahou vyvrátit teorii týmu jiných vědců, kteří o možnosti existence obří vzdálené planety informovali v roce 2014„Mysleli jsme si, že jejich je úvaha bláznivá,“ řekl Michael Brown pro list The Washington Post s tím, že astronomové často s podobnými teoriemi přicházejí v případech, když něco neumí vysvětlit. Svým vlastním výsledkům prý nejprve s kolegou ani nechtěli uvěřit: „Nedávalo nám to žádný smysl,“ popisoval prvotní reakce dvojčlenného týmu.

Brown se mimochodem v minulosti zasloužil o vyškrtnutí Pluta ze seznamu planet, což mu jeho dcera podle jeho slov stále trochu zazlívá, přestože v té době ještě ani nebyla na světě. „Před pár lety mi navrhla, že pokud najdu novou planetu, tak mi odpustí. Pracuji na tom tedy asi hlavně kvůli ní,“ dodal s trochou žertu.

Pokud jsou výpočty astronomů správné a novou planetu by se podařilo dokázat, „rodinka“ planet obíhající naše Slunce by se rozrostla zpět na devět členů, na potvrzení, či vyvrácení teorie si však budeme muset zatím počkat. Stejně tak je zřejmě příliš brzy na divoké spekulace o možném životě nebo podmínkách, které na zatím neprokázané Planetě devět panují. 

Domů
Sdílet
Diskuse