Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2016 10:51
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Jsou levné, praktické i stále populárnější. Chromebooky a jejich vzestup na trůn

TECH
Uložit Uložené

Dosud víceméně známé přenosné počítače se systémem Chrome OS hodlají zválcovat konkurenci.

Jak jsme se teprve nedávno dozvěděli, Chromebooky mají za sebou jeden z těch důležitějších milníků. Poprvé vůbec dokázaly ty nejlevnější modely ve Spojených státech amerických, což je jeden z nejlukrativnějších spotřebitelských trhů, dosáhnout vyššího prodeje než Macbooky od kalifornského giganta. Ne že by klesala jejich kvalita, ale na školách a univerzitách díky iniciativě Googlu stále častěji poznávají výhody dostupných notebooků s praktickým operačním systémem, a to hraje do karet internetovému gigantu, který na tento moment trpělivě čekal. Z velké části za to mohou neustále rychlejší internetová připojení, což nám už v těchto dnech umožňuje téměř plnohodnotně využívat cloud služby včetně dalších online nástrojů. A protože ty představují podstatnou součást systému Choma OS, v rychlejších internetových připojeních spočívá i současný boom popularity Chromebooků, které bez datového spojení ztrácejí podstatnou část své funkcionality. Samozřejmě, k úspěchu jim přispělo a ještě určitě přispěje několik dalších významných faktorů.

Chrome OS

Vícerým z nás stále chybí alespoň základní povědomí o funkcionalitě či fungování Chrome OS, téměř 7 let starého operačního systému nacházejícího se v Chromebooku, a to bez rozdílu, od koho pocházejí. Jelikož Google zajišťuje výrobu a distribuci přes vybrané hardwarové partnery, na pultech obchodů momentálně najdeme kousky jak od tchajwanské společnosti Acer, tak i od jihokorejského Samsungu nebo čínského Lenova. A pro náročnější je v nabídce i trošku dražší a hardwarově kvalitnější model (vysoké rozlišení, kov, pevná konstrukce, dotykové kapacity a mnoho dalšího) se spotřebitelským označením Chromebook Pixel pocházející přímo od giganta.

Chromebook Pixel 2

Jsou levné, praktické i stále populárnější. Chromebooky a jejich vzestup na trůn
Zdroj: phandroid.com

Chrome OS představuje hardwarově nenáročný systém, který má s Androidem společné to, že jsou oba založeny na Linuxovém jádře, avšak s tím rozdílem, že jeho funkcionalitu zatím primárně zajišťují webové aplikace vyžadující připojení k digitální dálnici. Jsou totiž - podobně jako data uživatelů - uložené ve vzdáleném cloudu a ne přímo v interním úložišti počítače. Rozloučit se také můžete s hraním těch nejnovějších herních hitů nebo instalací všech oblíbených aplikací pro Windows, Linux i OS X. Ve zkratce jde o operační systém s intuitivním ovládáním, vlastním virtuálním obchodem s online aplikacemi, nekomplikovanými nastaveními, přehledným prostředím a přihlašováním do osobního Google profilu na identifikaci uživatele. Mnoho kritiků ho dokonce často přirovnává k známému internetovému prohlížeči Chrome a jeho doplňkům, ačkoli to následující faktor úspěchu už zanedlouho změní.

Google Play Store

Google dosud poskytoval vybraným softwarovým partnerům v rámci projektu "App Runtime for Chrome" příležitost zpřístupnit některé kvalitní Android aplikace pro uživatele Chromebooků. Těch ale mnoho není a protože se nejen uživatelům myšlenka zalíbila, integrace Google Play Store s více než dvěma miliony aplikací představuje další strategický krok Googlu.

Jsou levné, praktické i stále populárnější. Chromebooky a jejich vzestup na trůn
Zdroj: www1-lw.xda-cdn.com

Na nebezpečně rostoucí poptávce má proto bez pochyb malý podíl i nedávno oznámená novinka, díky které si už tento podzim budou moci uživatelé instalovat vizuální přizpůsobené Android aplikace včetně her, jako je Call of Duty, Minecraft a mnoho dalších vysoce hodnocených mobilních titulů. Výhoda zde však spočívá zejména v tom, že internetové připojení nebude pak hrát tak důležitou roli, jelikož již půjde o offline, respektive hybridní aplikace. Není třeba mít ale hned velká očekávání, podporu dostanou pouze vybrané modely. Rozšíření portfolia Google Play Store o desktopové aplikace navíc přiláká díky potenciálně vyššímu výdělku další kvalitní vývojáře, tím se zvýší konkurenční boj a postupem času znatelně naroste i úroveň nabízeného softwaru. Dá se proto zcela vážně očekávat, že v nadcházejících letech vznikne na trhu s počítači další významný a potenciálně nebezpečný konkurent pro Microsoft či Apple. A nedávný milník můžeme považovat za první krok. Pokud by Google s integrací Androidu pokračoval ještě dál, dají se zcela vážně očekávat výhody, jaké dnes mají uživatelé systémů OS X a iOS.

Levný a různorodý hardware

Jak bylo výše již zmíněno, Chrome OS nevyžaduje od počítače špičkové technické specifikace, a proto mohou výrobci nabízet cenově dostupné kousky, které padnou vhod zejména studentům fungujícím na ekonomickém režimu. Levnější model si dokážete pořídit za přibližně 5 500 až 6 800 korun, přičemž dostanete hardware na úrovni opravdu dobrého netbooku s Windows. V našich končinách je oficiální distribuce Chromebooků tak trošku bídná, což se však již zanedlouho podle všeho výrazně změní. Po dovršení určité popularity na trhu v USA lze totiž očekávat, že v zájmu získání dalších zdrojů příjmu začne výrobce lákat Evropa mnohem více než dosud.

Jsou levné, praktické i stále populárnější. Chromebooky a jejich vzestup na trůn
Zdroj: www.google.com

Výhoda Chromebooků také spočívá v tom, že mají zákazníci na výběr z několika hardwarových kombinací od vícero značek, čemuž se samozřejmě přizpůsobuje i samotná cenovka. Macbooky jsou sice podobně rozděleny, ale za nesrovnatelně vyšší částky a pokaždé s logem nakousnutého jablíčka. Pokud tedy někdo preferuje velký displej, vysoké rozlišení, dotykové ovládání, hliníkové tělo nebo je zatížen na Samsung, může si takový model pořídit. Podobně jako u Android zařízení, i zde můžeme obměňovat hardwarové výrobce a funkcionalita či ovládání systému zůstanou víceméně zachovány. Jen se přihlásíme do našeho uživatelského účtu, přes který přistupujeme například do Gmailu, a během chvíle získáme přístup k našim uloženým datům v cloudu, takže to bude vypadat, jako bychom měli stále ten samý model. Podobně přitom funguje i Android. Po přihlášení do Google účtu synchronizuje kontakty, fotografie, e-maily a nainstaluje nám aplikace i hry, které jsme měli v předchozím smartphonu.

Lepší produktivita a bezpečnost dat

"Chromebooky jsou nový typ počítače, který nám má pomáhat dělat úkoly rychleji a snadněji. Běží na Chrome OS, operačním systému s několika stupni ochrany, cloud úložištěm a integrovanými Google produkty."

Jsou levné, praktické i stále populárnější. Chromebooky a jejich vzestup na trůn
Zdroj: medium.com

Chrome OS se hodí každému, kdo potřebuje spolehlivý kancelářský nástroj, rychlý přístup na web a využívá služeb Google (Drive, kalendář, kontakty, Gmail a další), takže pro grafiky či vývojáře zatím nic zajímavého. Uvidíme, co přinese obchod Google Play. Situace se ale u studentů nebo jednoduchých uživatelů Androidu výrazně otáčí. Pokud tedy potřebujete něco šikovného na napsání několika řádků textu, poslech hudby, sledování filmů nebo surfování na webu, Chromebook by pak možná byla ta správná volba. Nejenže dokáže průběžně zálohovat data do bezpečného cloudu, podle odborníků se může pochlubit i stabilitou systému či přítomných aplikací. Synchronizovaná data jsou navíc přístupná pro všechna zařízení, kde máte nainstalovanou aplikaci cloud služby Drive a jste v ní přihlášení se svým Google účtem.

Domů
Sdílet
Diskuse