Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2017 10:27
Čas čtení 0:00
Martin M.

Nahlédněte do odhaleného programu CIA, který měl vytrénovat telepatické špiony

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dej si pozor, aby někdo nečetl tvé myšlenky

Možná se na začátek ptáš, jak se mohly tajné dokumenty z této známé americké zpravodajské služby dostat k veřejnosti. Deklasifikace, respektive odhalení dokumentů starších než 25 let, je v USA stanoveno přímo ze zákona. Kdysi však bylo možné do odhalených dokumentů nahlédnout pouze z jediného místa, a to z Národního archivu v Marylandu. Díky neziskové organizaci MuckRock, která v roce 2014 zažalovala CIA za nedodržování odtajnění stanoveného zákonem USA, máme nyní přístup ke všem odhaleným dokumentům přímo z pohodlí vašeho domova.
 
Kromě mnoha dokumentů, které zmiňují například naše Československo, najdeš mezi nimi i zajímavé reference na Sun Streak, jinými slovy tajný vojenský útvar, který zkoumal paranormální schopnosti a jevy během 70. a 80. let. Sun Streak několikrát změnil svůj název, ale v databázi CIA ho najdeš i pod obecným pojmem Stargate. Tento, nazvěme to program, byl částečně odhalen už v roce 1995, čímž se stal námětem na knihu z roku 2004 a později film z roku 2009, který si můžeš vyhledat pod názvem "Muži, co zírají na kozy" (v tomto případě se myslí na ty bečící zvířátka). Přesto zůstávají detaily tohoto programu záhadou. Dokumenty dále poukazují na takzvaný Project N-1 X, jehož hlavním úkolem bylo vytrénovat lidi s telepatickými schopnostmi. Ti měly být mimo jiné použiti na zkoumání obsahu utajovaných dokumentů na dálku.

Celou část tohoto dokumentu najdeš ZDE

Nahlédněte do odhaleného programu CIA, který měl vytrénovat telepatické špiony
Zdroj: Google Drive

Podle přiloženého dokumentu byl Project N-1 X zaměřený na testování schopností, díky kterým by mohl člověk vnímat cokoliv jen za pomoci své mysli. A tedy i dostat se k utajovaným dokumentům nepřítele, aniž by došlo k fyzickému kontaktu. Záznamy však jasně říkají, že něco takového je doslova nemožné. Pokud by byl projekt úspěšný, rozhodně by pokračoval až k výcviku člověka, který by se v konečném stádiu stal dokonalým médiem a mohl by tyto schopnosti aktivně používat ke špionáži všemožného druhu. Počáteční testování subjektů zahrnovalo hlavně sledování a ptaní se na otázky. Cílem bylo navést subjekt k identifikaci detailů konkrétního dokumentu skrz zdroj nebo také jinou osobu.

Tbývající část dokumentu ZDE

Nahlédněte do odhaleného programu CIA, který měl vytrénovat telepatické špiony
Zdroj: Google Drive

Každopádně, výsledkem celého projektu byl neúspěch a po několika letech byl pozastaven, protože i samotná CIA si uvědomila, že kluci to zřejmě přehnali s komiksy s X-Meny. Pokud bys však měl pocit, že podobnými schopnostmi disponuješ, určitě dej vědět.

Domů
Sdílet
Diskuse