Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2017 9:00
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Zkusme se alespoň na chvíli věnovat oceněním...

Mnozí, kteří právě čtou tyto řádky, zapínali v 01:00 televizi, jen aby ji pár minut na to vypnuli, protože většinu asi komentáře módní policie v komerční televizi příliš nezajímají. Red Carpet možná někoho fascinuje, ale čím více Oscarů máte za sebou, tím spíše pochopíte, že jsou na jedno kopyto a neděje se během nich prakticky nic. Nakonec, oblečení bude řešit některý z kolegů. My se už konečně vrhněme na to, co nás na dnešním večeru/ránu lákalo nejvíce.

Letošní galavečer začal příjemným vystoupením Justina Timberlakea, jen aby pokračoval nástupem Jimmyho Kimmela. Mnozí čekali na jeho vtipy směřované na adresu Matta Damona více než na vyhlášení některých kategorií, a možná to i stálo za to, i když jsme možná doufali v něco víc, Kimmel rozhodně nezklamal a pěkně se o Damona otřel hlavně kvůli The Great Wall. Úvodní projev Kimmela nebyl ničím výjimečným, alespoň ale nerozdělil diváky všude po světě na dva, případně více táborů, jako tomu bylo loni. V každém případě, během celého večera kvalitně bavil.

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Netflix

Možná trochu překvapivě, ale Oscara za nejlepší mužský herecký výkon si odnáší Mahershala Ali za roli v Moonlight. Ne že by nebyl úžasný, ale jeho screentime, přestože jej využil na 100 %, pravděpodobně nestačil k tomu, aby se povznesl nad Michaela Shannona či Jeffa Bridgese. V každém případě, gratulujeme mu. Svůj nesmírný talent dostatečně prokázal i v loňském roce. Doufáme, že se v budoucnu neztratí. Nedávno jsme vám přinesli i článek zabývající se kostýmy, takže pokud jste ho četli (a čekáte na pokračování, které publikujeme již brzy), určitě vás zajímalo, které kostýmy byly letos toho Oscara hodné. Vítězkou se již počtvrté stala Collen Atwood, a to za její práci pro Fantastická zvířata a kde je najít.

Dost velkým překvapením bylo asi vítězství Suicide Squad v kategorii nejlepší make-up. Nuže... k tomuto se raději vyjadřovat nejdeme, vítězi můžeme akorát tak pogratulovat. Další zajímavou kategorií byly dokumenty. Naneštěstí se jim stále nevěnuje tolik pozornosti, kolik by se mělo, zvláště při tak kvalitních počinech, jaké byly letos nominovány. Největší šance měli zřejmě 13th od Avy Duvernay a O.J.: Made in America. Oscara si nakonec odnesl poslední jmenovaný. Následovalo pěvecké vystoupení mladé hvězdy z Moana, která za svou snahu dostala tyčkou po hlavě... na pána. Čeští diváci si toto vystoupení asi příliš neužili, protože jsme v kinech slyšeli přeložené písničky.

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Warner

A když už je i Suicide Squad oscarovým filmem, rozpoutaly by se vášně, kdyby se jím nestalo i Arrival. Svou první sošku si odneslo za střih zvuku. Následně nás čekal mix zvuku. V této kategorii se vítězem stalo Hacksaw Ridge, takže Mel Gibson mohl být s večerem více méně spokojený. Stejně jako byla matka vítěze.
 
Následovala další herecká kategorie. Nepřekvapivě si Zlatou sošku odnesla černoška (letos měli převahu), podle mnohých však zaslouženě. Viola Davis tak zkompletovala zlatý hattrick, když díky roli ve Fences vyhrála ocenění BAFTA, Golden Globes a nakonec i Cenu akademie. Možná jsme to více přáli Naomie Harris, ale nemůžeme tvrdit, že by šlo o nezasloužené vítězství Violy Davis. Následoval nejlepší cizojazyčný film a v tomto případě každý očekával vítězství Toniho Erdmana, případně přáli Oscara pro film Pod pískem. Nakonec však vyhrál The Salesman z Íránu a vy jste už viděli, proč si pro Oscara nepřišel sám režisér Farhadi, ale vyslal delegaci (ano, Trump dostal s/o).

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Paramount

Nejlepším krátkým animovaným filmem se stal Piper, který jsme mohli vidět před Finding Dory. Velké překvapení se nekonalo ani v kategorii Nejlepší animovaný celovečerní film. Přestože jsme všichni fandili nádherné Rudé želvě, podle zásluh si Oscara odnesla Zootopia. Už jen oznámit pokračování, že? Oscara za nejlepší výpravu přišli odevzdat, zcela náhodně, Jamie Dornan a Dakota Johnson. První ze 14 nominací v tomto případě proměnil i La La Land. Mnozí přitom očekávali, že výpravou to nekončí. Vtip večera tak úplně nevyšel. Kimmel a spol. totiž vytáhli náhodné turisty do autobusu, který je odvezl do National Dolby Theatre. Těch pár následujících minut jim už však nikdo nevezme, protože se mnozí setkali se svými idoly.
 
Následovaly další dvě kategorie, jejichž vítěze bychom si klidně mohli natipovat. Tedy alespoň v redakci. Cenu za nejlepší vizuální efekty si odnesla Kniha džungle (příště, Star Wars), no a Mel Gibson měl další důvod na úspěch, protože si jeho střihač John Gilbert vzal domů Oscara za nejlepší střih, když porazil La La Land, Hell or High Water, Arrival či Moonlight. Nejlepším krátkým hraným dokumentem se stalo The White Helmets, na druhé straně, nejlepším kraťasem celkově bylo Sing (Maďarům jde karta).
 
Po krátké pauze si druhého Oscara připsalo La La Land, tentokrát za kameru v podání Linuse Sandgrena (Lubezki měl letos volno). Následoval John Legend se soundtrackem k nejkouzelnějšímu filmu roku, no a celé to vyvrcholilo vítězstvím La La Landu v obou soundtrackových kategoriích. Následovala smutná povinnost In memoriam, která bylo letos až příliš dlouhá, a to se do ní ani všichni nevešli.

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Lionsgate/Summit

Nejlepším původním scénářem se stal ten pro Manchester by the Sea, který napsal Kenneth Lonergan. Scénář nejlépe zadaptoval zase Barry Jenkins za Moonlight, který si i natočil. Scénáře jsou častokrát utlačované do pozadí, protože se vyhlašují hned před nejočekávanějšími kategoriemi. A přitom je skutečně pravda, že scénář je základ. A obě vítězství jsou letos zasloužená.
 
Nejlepším letošním režisérem se zcela zaslouženě stal Damien Chazelle. Tomu... ehm, není 22 let (ale 32) a není nejmladším výhercem Oscara. Stále však platí, že je nejmladším oscarovým režisérem a čeká ho ještě velmi světlá budoucnost. Následovala snad nejsledovanější kategorie, a tedy vyhlášení nejlepšího herce roku, kde se znovu setkaly největší kapacity Hollywoodu. Vítězně z toho odešel Casey Affleck. Casey se popral se svou postavou po svém a na plátno přinesl zlomeného člověka, který se nedokázal a nechtěl přenést přes svou minulost. Depresi nesoucí si skrz celý film přenesl i na samotného diváka a právem si odnáší nejcennější sošku. Jeho upřímná děkovná řeč dohnala k slzám jak Denzela Washingtona, tak i jeho bratra Bena. Manchester by the Sea tak získalo svého druhého Oscara, čímž se dostalo na úroveň Moonlightu. Dva Oscary získalo i Hacksaw Ridge, no a úplným vítězem se podle očekávání stal La La Land. Kromě Zlaté sošky pro kameru, výpravu, soundtrack, píseň, režii a hlavní ženskou roli si opěvovaný muzikál připsal na konto i Oscara pro nejlepší film roku, tedy... wait for it.

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: A24

Ale jen na minutku-dvě. Zdá se, že někdo podělal Oscary a zruinoval den celému štábu La La Landu. Nejprve bylo La La Land vyhlášeno nejlepším filmem roku, následně organizátoři nechali pronést řeč hned několika tvůrcům filmu, aby se přišlo na to, že Oscara za nejlepší film získal Moonlight. Více o tom se ale dozvíte v tomto článku. Nikdo zatím neví, co se vlastně stalo a kde nastala chyba, ale můžete si být jisti, že následující (minimálně) dny se o ničem jiném mluvit nebude.

Tak trochu tato chyba zastínila celý večer a my už vlastně ani nevíme, o čem to vlastně máme psát. Na závěr si tedy zkoukněte kompletní výpis nominovaných a výherců a v komentářích nám dejte vědět, co si myslíte o Kimmelově moderování, celkové úrovni show, jednotlivých výhercích, vítězích a hlavně o tom konci.

Nejlepší film

Arrival

Fences

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

Hidden Figures

La La Land

Lion

Manchester by the Sea

Moonlight

Nejlepší režisér

Denis Villeneuve, Arrival

Mel Gibson, Hacksaw Ridge

Damien Chazelle, La La Land

Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea

Barry Jenkins, Moonlight

Nejlepší herec v hlavní roli

Casey Affleck, Manchester by the Sea

Andrew Garfield, Hacksaw Ridge

Ryan Gosling, La La Land

Viggo Mortensen, Captain Fantastic

Denzel Washington, Fences

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Paramount

Nejlepší herečka v hlavní roli

Isabelle Huppert, Elle

Ruth Negga, Loving

Natalie Portman, Jackie

Emma Stone, La La Land

Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Viola Davis, Fences

Naomie Harris, Moonlight

Nicole Kidman, Lion

Octavia Spencer, Hidden Figures

Michelle Williams, Manchester by the Sea

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Mahershala Ali, Moonlight

Jeff Bridges, Hell or High Water

Lucas Hedges, Manchester by the Sea

Dev Patel, Lion

Michael Shannon, Nocturnal Animals

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: A24

Nejlepší cizojazyčný film

Land of Mine

A Man Called Ove

The Salesman

Tanna

Toni Erdmann

Nejlepší dokument

Fire at Sea

I Am Not Your Negro

Life, Animated

O.J. Made in America

13th

Nejlepší kamera

Arrival

La La Land

Lion

Moonlight

Silence

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Paramount

Nejlepší kostýmy

Allied

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Florence Foster Jenkins

La La Land

Passengers

Nejlepší make-up

A Man Called Ove

Star Trek Beyond

Suicide Squad

Nejlepší hraný krátký film

Enenemis Intérieurs

La Femme et le TGV

Silent Nights

Sing

Timecode

Střih zvuku

Arrival

Deepwater Horizon

Hacksaw Ridge

La La Land

Sully

Nejlepší mix zvuku

Arrival

Hacksaw Ridge

La La Land

Rogue One: A Star Wars Story

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Krátký dokument

Extremis

4.1 Miles

Joe’s Violin

Watani: My Homeland

The White Helmets

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Sony

Nejlepší originální soundtrack

Jackie

La La Land (Justin Hurwitz)

Lion

Moonlight

Passengers

Nejlepší originální skladba

Audition (The Fools who Dream),” La La Land

“Can’t Stop the Feeling,” Trolls

“City of Stars,” La La Land

“The Empty Chair,” Jim: The James Foley Story

“How Far I’ll Go,” Moana

Nejlepší adaptovaný scenář

Arrival

Fences

Hidden Figures

Lion

Moonlight

Nejlepší originální scénář

Hell or High Water

La La Land

The Lobster

Manchester by the Sea

20th Century Women

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Lionsgate

Nejlepší animovaný krátký film

Blind Vaysha

Borrowed Time

Pear Cider and Cigarettes

Pearl

Piper

Nejlepší animák

Kubo and the Two Strings

Moana

My Life as a Zucchini

The Red Turtle

Zootopia

Oscary zachvátila kontroverze a politika. Na odevzdávaní cen však zářilo i surové drama o homosexuálním životě Moonlight či Gibsonův válečný film
Zdroj: Disney

Nejlepší výprava

Arrival

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Hail, Caesar!

La La Land

Passengers

Nejlepší vizuální efekty

Deepwater Horizon

Doctor Strange

The Jungle Book

Kubo and the Two Strings

Rogue One: A Star Wars Story

Nejlepší střih

Arrival

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

La La Land

Moonlight

Domů
Sdílet
Diskuse