Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2017 16:17
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Kia odhalila městský crossover, který je adeptem na velký hit na našem trhu. Přivítejte úplně nový Stonic

TECH
Uložit Uložené

V Amsterdamu jsme se zúčastnili odhalení dalšího malého SUV.

To, že automobily z kategorie SUV zažívají poslední roky nemalý boom, není třeba už nijak blíže řešit, pravdou však je, že obrovským hitem posledních měsíců jsou zejména malá, městské SUV. Jejich výskyt na trhu lze přirovnat k houbám po dešti, no a v zásadě se tomu nedá ani divit. Poptávka hovoří jasnou řečí, a proto několikeré přední automobilky promptně reagují. Výsledkem jsou tak vozidla jako Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona, Mazda CX-3, Opel Crossland X, Peugeot 2008, Renault Captur či chystaný Seat Arona. Nejnovější želízko v ohni však v uplynulých hodinách představila značka Kia, která v Amsterdamu odhalila zcela nový model Stonic. Samotné prezentace jsme se navíc dokonce osobně zúčastnili, proto vám přinášíme naše první dojmy přímo z Holandska, kde jsme poznali vážného adepta na jednoho z nejúspěšnějších malých crossoverů na našem trhu. Světová premiéra naaranžovaná v zajímavém urban stylu totiž přinesla opravdu zdařilý počin, který zaujme nejen atraktivním designem. Pojďme však pěkně popořadě.

Kia odhalila městský crossover, který je adeptem na velký hit na našem trhu. Přivítejte úplně nový Stonic
Zdroj: REFRESHER / martinzmartina

Jméno nového crossoveru segmentu B je kombinací pojmů Speedy a Tonic, což jsou názvy pro první a poslední notu hudební stupnice. Kia tak už samotným označením naznačuje nový vítr v dané třídě, a zdařilé křivky to jen a jen potvrzují. Stonic stojí na platformě modelu Rio, což napovídá, že opravdu jde o městský crossover a ostatně i automobilka hovoří o tom, že novinka se ani nesnaží hrát na něco, co ve skutečnosti není. Zajímavostí přitom je, že dosud neznáme podrobné informace a také na onom odhalení jsme kromě designu obdrželi jen základní fakta. To nejdůležitější už však není tajemstvím, proto se na novinku podívejme trošku detailněji.
 
Pokud jde o design, ten je třeba rozhodně pochválit, protože poznáváme další model, který je důkazem toho, že Kia poslední roky produkuje esteticky velmi přitažlivé automobily. Přestože nejsme svědky všelijakých estetických výstřelků, jako nám přednesly značky Hyundai či Citroën, souhra moderních tvarů, trefných barevných kombinací a více efektních detailů ve výsledku přináší opravdu atraktivní a stylový vizuál. Podobnost s Riem přitom není v podstatě vůbec evidentní, i když hrstka prvků (zaslepená maska ​​či tvar zpětných zrcátek) jistou spojitost naznačuje. Samozřejmě nechybí množství ochranných prvků, které jsou pro segment SUV typické, čímž vozidlo vypadá mohutnější než ve skutečnosti opravdu je. V nabídce bude široká paleta (barevné) individualizace, včetně dvoubarevné karosérie, přičemž do oka padnou i propracovaná zadní LED světla s půvabnou grafikou či efektně navržený C-sloupek a řešení střešních lišt.

Kia odhalila městský crossover, který je adeptem na velký hit na našem trhu. Přivítejte úplně nový Stonic
Zdroj: REFRESHER / martinzmartina

Narozdíl od exteriéru, interiér už přináší podstatně větší podobnost s Riem. Tvar palubní desky, výplně dveří, ale i 7" displej infotainmentu jsou už tedy dobře známý, v nabídce nakonec nebudou chybět ani barevně odlišitelné detaily palubky, které dotvářejí moderní dojem a vnitřek tak díky ním oživí. Vyzvednout je přitom třeba kvalitu materiálů, zatímco od vnitřního prostoru zázraky pochopitelně čekat nelze, především vzadu. Posed za volantem je na poměry SUV nižší, přední sedadla s ideální délkou sedáků jsou totiž ukotveny dost nízko. pro úplnost dodejme, že objem zavazadlového prostoru je 352 litrů, zmínit však musímr i vskutku slušnou světlou výšku vozidla - 180 milimetrů.

Kia odhalila městský crossover, který je adeptem na velký hit na našem trhu. Přivítejte úplně nový Stonic
Zdroj: REFRESHER / martinzmartina

Motorová paleta se bude spoléhat na dobře známé jednotky, podotknout je přitom třeba, že nabídka agregátů bude relativně široká. Benzinové motory zastoupí atmosférické čtyřválce 1.25 MPI a 1.4 MPI. Přesné parametry zatím neznáme, už nyní však víme, že pod kapotu bude možné nastěhovat i přeplňovaný tříválec 1.0 T-GDI s výkonem až 88 kW / 120 koní, no a pochopitelně i turbodiesel 1.6 CRDi, který známe i z modelu Cee'd. O přenos síly se postarají manuální převodovky, s pohonem všech kol nepočítejte. Na závěr dodejme, že Kia Stonic si svou autosalónovou premiéru odbude na podzimním autosalonu ve Frankfurtu, přičemž na český trh se nakonec dostane v posledním čtvrtletí. Dovolím si přitom tvrdit, že (nejen) na našem trhu půjde vzhledem k trendu, současné poptávce a samotnému designu o skutečně vyhledávaný artikl. Jinými slovy, myslím, že Kia trefila městským SUV do černého a Stonic se krátce po uvedení na trh stane jedním z nejúspěšnějších modelů značky. Cenové relace zatím zveřejněny nebyly.

Domů
Sdílet
Diskuse