Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2017 15:31
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kim Čong-un pravděpodobně popravil druhého nejvlivnějšího muže Severní Koreje. Před jeho smrtí si ho ale vychutnal v pracovním táboře

ZAJÍMAVOSTI KLDR
Uložit Uložené

Severokorejský režim dělá čistky i ve vlastních řadách.

Všichni víme, že režim v Severní Koreji nestrpí žádné námitky nejvyšším představitelům a zdá se, že si to na vlastní kůži vyzkoušel i druhý nejvlivnější muž nejizolovanější země světa. Hwang Pjong-so byl nezvěstný již několik měsíců a mnozí si mysleli, že byl prostě potichu zavražděn na příkaz Kim Čong-una, nejvyššího vládce. Jihokorejským médiím se podařilo zjistit, že se tak s největší pravděpodobnosti opravdu stalo a celý tragický případ je postaven na pořádně poutavém příběhu.

Hwang Pjong-so v khaki vojenské uniformě.

Embed from Getty Images

Hwang Pjong-so měl totiž na starosti armádu a vojenské akce. S Kim Čong-unem prý neměl špatné vztahy, ale vládce ho dal přesto bezcitně popravit. Důvod je jednoduchý, Kim se prostě cítil být ohrožen. Vládce Severní Koreje se obává, že obyvatelé si jako stát začínají představovat autoritativní armádu, která se stále častěji vyskytuje v ulicích země, než aby jako zhmotnění Severní Koreje vnímali samotného Kim Čong-una. Vliv armády je podle Kima na běžné obyvatele prostě až příliš výrazný. Expert na Severní Koreu, Jang Moo-Jin, se s tímto scénářem shoduje: „Toto je další plán Kim Čong-una, jak upevnit své postavení a snížit ho armádě. Zdůrazňuje to princip, kdy je politická strana vždy nadřazená armádě.

Doporučeno
V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR 2. března 2024 8:00

Vypadá to však tak, že před Hwang Pjong-soovou smrtí si ho Kim Čong-un pořádně vychutnal. Hwang byl totiž naposledy viděn naživu ještě 13. října a pravděpodobně již v ten den putoval do pracovního tábora, kde k němu vůbec nepřistupovali laskavě a kde strávil dlouhé měsíce na minimálním množství stravy a v tragických podmínkách. Samozřejmě byl také vyloučen z vládní strany, což má však mnohem větší následky, než se zdá, konstatovalo už dříve investigativní jihokorejské médium JoongAng Ilbo: „Jestliže byl Hwang vyhozen z politické strany, prakticky to znamená konec jeho kariéry i života, i když nevíme, zda je ještě vůbec naživu.

Hwang Pjong-so v khaki uniformě.

Embed from Getty Images

Domů
Sdílet
Diskuse