Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2018 12:41
Čas čtení 0:00
Radka T.

Island je první zemí světa, kde je ilegální, aby muži vydělávali více než ženy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Země se zavázala odstranit rozdíly do roku 2022.

Rozdíly v platech mužů a žen jsou dlouhodobě velkým problémem, při kterém něžné pohlaví pociťuje zaslouženou nespravedlnost. Ale zatímco všude se o tom jen mluví, jedna země se s tím rozhodla i něco dělat. Stal se jí Island, kde je již nelegální, aby muži vydělávali více peněz než ženy. Země tak legalizovala stejné platy pro obě pohlaví.

Nový rok znamenal pro některé země i změnu v dosud zavedených zákonech či pravidlech. Pro Island to znamená rovnost v platech u obou pohlaví, což bude i přísně kontrolováno.

Island je první zemí světa, kde je ilegální, aby muži vydělávali více než ženy
Zdroj: Pexels

Už v březnu minulého roku zaplavily svět bombastické titulky, které hlásaly vítězství ženské části populace. Vždyť návrh zákona měl konečně zaručit rovnoprávnost pohlaví i v oblasti kariéry, respektive vyplácení mzdy za práci.

Zákon se stal účinným příchodem nového roku, země zavázala odstranit rozdíly do roku 2022. Podle zákona musí firmy, které zaměstnávají alespoň 25 lidí, dokladovat, že mužům i ženám vyplácejí stejnou mzdu. Pokud to nebudou schopni prokázat, mohou čelit pokutám.

Island je první zemí světa, kde je ilegální, aby muži vydělávali více než ženy
Zdroj: Pixabay

Osk Aradottir Pind z Islandské asociace ženských práv nazývá legislativu spíše mechanismem pro zajištění toho, aby byla obě pohlaví vyplácena stejně.

Island je zemí s velmi silným hospodářstvím založeným hlavně na turismu a rybolovu. Z hlediska rovnoprávnosti ho Světové ekonomické fórum již několik let po sobě zařadilo na první místo.

Domů
Sdílet
Diskuse