Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2018 19:40
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Které filmy vydělaly v roce 2017 nejvíce peněz? Dočkali jsme se miliardových překvapení i finančních zklamání

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Oproti roku 2016 se tržby propadly o téměř 3 %. Takový pokles nastal poprvé od roku 2015. Jak se to podepsalo na tržbách filmů?

O filmovém roce 2017 můžeme bezpochyby říci, že byl rozhodně zajímavý. Ještě předtím, než se ale pustíme do světa čísel a velkého shrnování, vás musíme upozornit, že pokud patříte k té skupině lidí, která si myslí, že pokud film s rozpočtem 100 milionů vydělal 120, tak je 20 milionů v plusu, doporučujeme přečíst si tento článek, který vám srozumitelně vysvětlí, jak tato branže vlastně funguje a kolik ve skutečnosti vydělají studia na filmech.

Minulý rok jsme se dočkali několika překvapení, ať už šlo o samotnou kvalitu filmů, nebo konkrétně o jejich tržby. V druhém zmíněném případě můžeme mluvit o pozitivních případech, ale také o negativních překvapeních.

Konkrétně můžeme začít s Justice League, které v kinech vydělalo jen 655 milionů dolarů a stalo se nejméně ziskovým projektem ze všech snímků DCEU. Ano, dokonce i Man of Steel dokázal vydělat 668 milionů, nemluvě o tom, že první filmová týmovka hrdinů ze stránek komiksů DC byla zároveň i bezkonkurenčně nejdražší na výrobu.

Oficiálně se hovoří o 300milionovém rozpočtu, ale spolu s výdaji na propagaci a marketing se číslo rozhodně nezastavilo pod půl miliardou, což znamená, že film je pravděpodobně ve ztrátě a studio Warner Bros. nezachrání už ani tržby z prodeje nosičů.

Opomenout nemůžeme ani Krále Artuše, který se nám skutečně líbil, ale americké publikum pro něj nemělo absolutně žádné pochopení, a tak se jeho tržby (148,6 milionu) nevyrovnaly ani oficiálnímu rozpočtu (175 milionů) čímž posunuly původně plánované pokračování fantasy eposu od Guye Ritchieho do úplného zapomnění.

Podobně finančně na hubu padli i filmoví Power Rangers, z nichž také měl být stamilionový zlatý důl pro studio Lionsgate, které při 142milionových tržbách a 100milionovém oficiálním rozpočtu pořádně zaplakalo.

A co má říkat LEGO Ninjago Movie, který z peněženek diváků po celém světě vytáhl jen 123 milionů, nejméně zisková část trilogie Cars 3 s 383 miliony dolarů, odfláknutá a špatně zpropagovaná Temná Věž s Idrisem Elbou a Matthewem McConaughey v hlavních rolích, no a když už jsme u toho, tak ani to pokračování Fifty Shades nedokázalo překonat tržby první části, které se vyšplhaly téměř na 600 milionů.

Nejvíce ze všech ale asi bolí Blade Runner 2049. Snímek, který stihl před pár dny posbírat pět nominací na Oscara, dokázal v kinech vydělat žalostných 259 milionů, přičemž oficiální rozpočet na úrovni 150 milionů je pravděpodobně po přičtení všech výdajů minimálně o 100 milionů dolarů větší. Pojďme se už ale nyní bez zbytečných slov zaměřit na opačnou stranu mince, na největší finanční úspěchy filmů v roce 2017.

10. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales - $794,861,794 (Recenze)  

Na páté pokračování oblíbené pirátské ságy jsme čekali o něco déle, než by se nám líbilo, ale rozhodně jsme nebyli zklamáni.

Dead Men Tell No Tales bylo natočeno pod taktovkou norské dvojice Espen Sandberg a Joachim Rønning (Kon-Tiki), kteří dokázali po šesti letech od premiéry čtvrtého filmu navodit pořádnou dávku nostalgie a vzpomínek na předešlé dobrodružství Jacka a jeho pirátské posádky. Otvírací víkend na úrovni 270 milionů byl sice docela dobrým startem, ale další týdny už jasně ukazovaly, že Piráti si na miliardový poklad tentokrát nesáhnou.

Číslo se zastavilo na částce 794 milionů a ze všech filmů je tento jediným, jehož pozice v letošní Top 10 je v ohrožení. Na krk desáté příčce totiž dýchá pokračování Jumanji, které má k dnešnímu dni na kontě 771 milionů a jeho tržby stále rostou.

9. Wonder Woman - $821,847,012 (Recenze)

Diana (Gal Gadot), princezna Amazonek, dcera královny Hippolyte (Connie Nielsen), které vdechl život sám Zeus, žije na izolovaném ostrově Themyscira. Její klidnou existenci naruší až Steve Trevor (Chris Pine), americký pilot a špion. Ten na ostrově ztroskotá a poví Amazonkám, že kolem zuří šílená válka (první světová).

Diana tedy po zvážení svůj domov opouští, aby lidem pomohla ukončit nesmyslné krveprolití. Wonder Woman oslnila hlavně americké diváky, kteří jsou momentálně šokováni z toho, že Akademie film ignorovala. Závratných 50 % z celosvětových tržeb, které se zastavily na 821 milionech dolarů totiž pochází právě ze Spojených států.

8. Thor: Ragnarok - $851,683,076 (Recenze)

Na řadu přichází Marvel, který má v Top 10 nejziskovějších filmů všechny tři letošní skládačky z MCU. Nejníže se  umístil Thor s podtitulem Ragnarok, kterému se podařilo vydělat více než 850 milionů. Ve světě, kde má spousta komiksovek tendenci brát se smrtelně vážně, je nejnovější Thor zcela opačným extrémem a funguje skvěle.

Své vlastní patetičnosti podráží nohy neustále a dělá to stylově. Umně zachází s mrkáním na předešlé události a je skvělým lékem na špatnou náladu. A to jsme od něj skutečně potřebovali.

7. Guardians of the Galaxy vol. 2 - $863,746,089 (Recenze

Guardians of the Galaxy vol 2. se stalo skvělou popcornovou jízdou, jejímuž režisérskému kormidlu naštěstí nadále vládne James Gunn a jeho cit pro snímky jdoucí přes čáru. Za doprovodu obrovské dávky humoru a kvalitní akční zábavy jsme se dočkali pokračování, které nedovoluje, aby Guardians of the Galaxy přišli o status nejzajímavější značky v rámci komiksového světa (nejen) Marvelu (v redakci se však najde mnoho takových, kteří mají pro tento film hodně negativ).

To samozřejmě ocenili i diváci, kteří se na film hrnuli skutečně ve velkém množství, což se rovná výsledné částce na úrovni 863,7 milionu dolarů.

6. Wolf Warrior 2 - $870,325,439 

Znáte ten moment, kdy někdo před vámi začne s někým mluvit o něčem, co absolutně neznáte a tedy nevíte, o čem je řeč? Tak to je případ pokračování snímku Wolf Warrior, které jste s největší pravděpodobností nejenže neviděli, ale ani jste nevěděli, že existují již dva filmy.

Jde totiž o projekt z Číny, který na sebe upozornil nejlépe, jak jen mohl. Samotný film vydělal ve Spojených státech jen 2,7 milionu a uveden byl ještě v Austrálii, na Novém Zélandu či na Tchaj-wanu. A co tržby z Číny? Neuvěřitelných 854 milionů dolarů, což jen dokazuje, jak obrovský je tento trh, pokud na něj vyrukujete s dobrým a divácky atraktivním filmem. Mimochodem, čistý rozpočet snímku (bez ostatních výdajů) byl jen 30 milionů.

5. Spider-Man: Homecoming - $880,166,924 (Recenze) 

Marvel a Sony si svého nejnovějšího Avengera budou hýčkat očividně pekelně dlouho a zřejmě nás čeká i spousta sólovek a týmovek, ale nejdříve si náš mladý hrdina musel vydobýt zájem diváků ve svém prvním filmu. Asistovali mu úžasní herci v čele s Michaelem Keatonem, Robertem Downeym Jr. či Donaldem Gloverem.

A právě první jmenovaný ztvárnil hlavního záporáka se jménem Vulture. Spideyho návrat domů se vydařil opravdu velmi dobře, o čemž svědčí i tržby, které se zastavily těsně nad sumou 880 milionů amerických dolarů.

4. Despicable Me 3 - $1,034,799,409 (Recenze) 

Čtvrtou příčkou konečně otevíráme klub miliardářů, ve kterém se momentálně nachází již 32 filmů. V pokračování se Gru společně s Lucy budou pokoušet zabásnout dalšího padoucha, zatímco se bude strachovat o své adoptivní dcery a sem tam se na scénu připletou i Mimoni.

Člověk by nevěřil, že i přes klesající kvalitu je síla Mimoňů stále natolik velká, aby stačila na zisk miliardy v kinech. K tomu připočítejme rozpočet na optimální úrovni (80 milionů) a „hit“ je na světě. Jak jednoduché.

3. The Fate of the Furious - $1,236,005,118 (Recenze)

Když v roce 2001 uváděli producenti první díl Rychle a zběsile, šlo o sympatické béčko s charismatickým Vinem Dieselem, snaživým Paulem Walkerem a zápletkou okatě vykrádající kultovní Bod zlomu. A nikdo z nich nemohl tušit, kam tento jejich počin poroste.

Po dvou slabších pokračováních se tvůrci rozhodli přehodit výhybku a ze série pro autíčkáře vytvořili plnohodnotné akční filmy. A tak jsme se přes smrt Paula Walkera dostali až k osmé části, která za první víkend v kinech dokázala vydělat více než půl miliardy. Peníze však přicházely i v následujících týdnech a tržby se tak zastavily až na čísle 1,236 miliardy dolarů.

2. Beauty and the Beast - $1,263,521,126 (Recenze) 

Příběh nám představil pyšného a sobeckého prince (Dan Stevens), kterého čarodějnice za trest promění v netvora. Dostane však šanci na záchranu. Pokud se do něj nějaké dívka zamiluje, může se stát opět člověkem. Do jeho opuštěného zámku se po letech zatoulá vynálezce jménem Maurice (Kevin Kline - Trade, Wild Wild West).

Netvor ho sice zajme, Mauriceova dcera Belle (Emma Watson - Harry Potter) se ale nabídne, že otcovo místo zaujme. A jak to bylo dál, to už přeci víte. Komerční úspěch remaku klasických kreslených příběhů je pro Disney skutečně zlatým dolem, a proto se ani není proč divit, že s nimi plánují ve velkém pokračovat i do budoucna.

1. Star Wars: The Last Jedi - $1,297,666,174 (Recenze) 

První Řád nadále pronásleduje čím dál zoufalejší povstalce a jsou připraveni jim zasadit definitivní úder. Mezitím se Rey setkává s Lukem Skywalkerem a snaží se ho přesvědčit, že právě on je tím vyvoleným, který dokáže v této válce přehodit misku vah na stranu rebelů. Syn Darth Vadera a poslední žijící Jedi však skrývá jedno velké tajemství.

Na nové Star Wars se pravděpodobně těšili všichni, protože jsme se měli konečně dočkat inovativního filmu z této série. Co se týče tržeb, tak bylo hned jasné, že se nepodaří překonat tržby The Force Awakens, které (jako jeden z trojice filmů) překonaly magickou hranici dvou miliard amerických dolarů. Bohužel, nestalo se tak a The Last Jedi se bude muset spokojit s tržbami někde na hranici jedné a půl miliardy dolarů.

Co říkáte na letošní filmy vy? Překvapil vás některý (ať už pozitivně nebo negativně)? Kterému projektu byste dopřáli vyšší tržby, než kterých ve skutečnosti dosáhl? Diskuse je vaše.

Zpět
Sdílet
Diskuse