Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2018 14:11
Čas čtení 0:00
Peter Pavlík

Pamatujete si na animák s Bugsem Bunnym, Daffym či Kojotem plný gagů a nezapomenutelných vtipů?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

What's Up, Doc?

Jednou za čas si na naší stránce připomínáme nostalgické animáky z našeho dětství. Většinou jde o zapomenuté klenoty, které nemají v historii takové postavení, jaké bychom si přáli. Tentokrát to bude však trochu jiný příklad, protože si posvítíme na jednu z nejslavnějších postaviček kinematografie. Film, o kterém bude řeč, však mnoho z vás nezná.

Bugsy Bunny se v našich končinách netěší zdaleka takové popularitě jako za mořem. Kvůli komunistické cenzuře se k nám v době jeho největší slávy totiž jeho eskapády nedostávaly. Stejně jako příbuzné postavičky Looney Tunes, například Kačer Daffy, Elmer Fud, Tweety, Porky nebo Road Runner. V zemi svého vzniku a vlastně téměř po celém světě zpoza železné opony však jde o jedny z nejslavnějších kreslených hrdinů.

Pamatujete si na animák s Bugsem Bunnym, Daffym či Kojotem plný gagů a nezapomenutelných vtipů?
Zdroj: Warner Bros.

Pokud vaši rodiče v 90. letech nevlastnili satelit, byli jste o tuto úžasnou zábavu ukráceni a tuto partu znáte zejména díky nepříliš vydařenému Space Jamu. I vzhledem k tomu jsem se rozhodl upozornit na vynikající celovečerák The Great American Chase, (ne)známý také pod názvem The Bugsy Bunny/Road-Runner Movie.

U nás vyšel počátkem 90. let pod názvem Blízká setkání ztřeštěného druhu a je dost možné, že pokud se prohrabete ve vašich domácích archivech (tedy pokud ještě existují), tak tam na videokazetu s tímto titulem narazíte. Pro mnohé to byla totiž první možnost, jak se s těmito legendárními postavami seznámit.

V první řadě byste měli vědět, že The Great American Chase z roku 1979 je kompilace. Stejně jako mnohokrát poté, se Warner rozhodl největší šlágry svých postav zařadit do nějakého příběhu, který tyto většinou sedmiminutové kraťasy spojoval. Ať už šlo o Fantastický ostrov Kačera Daffyho nebo Quackbusters, vždy byly tyto skvělé krátké segmenty propojeny nepříliš zajímavě.

V čem je tedy právě tento výběr výjimečný? Vzhledem k tomu, že jde o film k příležitosti 40. výročí nezbedného králíka, tak se tvůrci velmi moudře rozhodli koncipovat spojující části jako dokument. A dokument celkem informační a zároveň vtipně podaný.

Bugs zde jako hollywoodská hvězda ve své vile představuje stručnou historii svého fenoménu, nejdůležitějších režisérů, případně dabingových obsazení. Kromě toho se mimořádně hravou formou otře i o vznik klasické grotesky, která byla z velké části založena na honičkách (odtud původní název). Přechody mezi segmenty jsou tedy hladké a nemáte tak šanci si vydechnout. Vrcholem jsou však samozřejmě samotné kraťasy.

Hare-Way to the Stars (1958) a Duck Rodgers in the 241/2th Century (1953) nás zavedou do vesmíru. V prvním případě samotný Bugs a v druhém Daffy, se dostanou do konfliktu s Marvinem Martianem. Sled neuvěřitelných gagů, geniálního timingu a originality patří k tomu nejslavnějšímu z filmografie kreslených legend.

Občas se dokonce s úryvky z těchto záležitostí můžete setkat i v jiných slavných filmech, kde se právě na ně dívají v televizi hlavní hrdinové. Jako např. ve Spielbergově klasice Blízká setkání třetího druhu.

Pamatujete si na animák s Bugsem Bunnym, Daffym či Kojotem plný gagů a nezapomenutelných vtipů?
Zdroj: Warner Bros.

Robin Hood Daffy (1958) je už podle názvu variací na slavného zbojníka. Samozřejmě, variací, jakou jste nikdy neviděli. Mnohem zajímavější je však následující příspěvek. Duck Amuck (1953), podobně jako Deadpool, bourá čtvrtou stěnu a Daffy v něm bojuje s animátorem, který mu není schopen dodat příběh adekvátní jeho egu.

Po tomto originálním kousku se podíváme na Bugsovy cestovatelské eskapády. V Bully for Bugs (1953) si to ušatý hrdina rozdá na férovku v aréně s rozzuřeným býkem. Ali Baba Bunny (1957) je zase svébytnou verzí slavné pohádky o Ali Babovi a čtyřiceti loupežnících.

Jedním z vrcholů kompilace je epizoda Rabbit Fire (1951), jejíž dozvuky lze nalézt v mnoha dalších příbězích těchto animovaných legend. Hádka Bugse s Daffym o tom, zda je lovecká sezóna na králíků nebo kachny, se prostě nikdy neokouká a je úžasnou smrští gagů a nápadů. Na scénu zde také nastupuje Elmer Fudd. Myslivec s řečovou vadou, který je vegetarián a loví pouze ze sportu.

U lovu zůstáváme i nadále. I když v podstatně jiné podobě. Pepé Le Pew je tchoř s náturou pravého pařížského romantika. A při uháňaní samiček je nesmírně odhodlaný. Co na tom záleží, že jeho vyvolená je ve skutečnosti kočkou? For Scent-imental Reasons (1949) byl jako jediný z výběru nakonec oceněn i Oscarem za nejlepší krátký animovaný film.

Po tomto příspěvku se dostáváme dvakrát na hudební půdu. Přesněji řečeno k opeře. Long-Haired Hare (1949) vypráví o souboji Bugse s ambiciózním operním zpěvákem. A jde asi o nejslabší příspěvek z výběru.

Originalitou však boduje What's Opera, Doc? (1957). Formálně je totiž operou a inspiraci čerpá z Wagnerova Prstenu Nibelungova. Bugsovým protivníkem je zde opět neoblomný Elmer.

Pamatujete si na animák s Bugsem Bunnym, Daffym či Kojotem plný gagů a nezapomenutelných vtipů?
Zdroj: Warner Bros.

Pomalu se blížíme do finále a na scénu nastupuje Willy E. Coyote. Podle svého tvrzení génius, ale ve skutečnosti nenapravitelný smolař. V Operation: Rabbit (1952) se rozhodl, že pro Bugse bude čest, aby byl jeho večeří a tradičně mu to spočítá. Ne však tak, jak ve velkém finále této kompilace.

Hádáte správně. Poslední část je věnována The Best of Road Runner Show (1966). Patnáctiminutkova nabitá těmi nejšílenějšími gagy dvou legendárních nepřátel je skutečně zážitkem, při kterém dostane vaše bránice pořádně zabrat. Úžasný závěr skvělého výběru.

Pamatujete si na animák s Bugsem Bunnym, Daffym či Kojotem plný gagů a nezapomenutelných vtipů?
Zdroj: Warner Bros.

The Great American Chase je ztraceným pokladem. Je kvalitativně vyladěný, nesmírně vtipný a pro diváky, kteří mají zájem se něco dozvědět o historii slavných postaviček, i docela poučný. Je proto obrovská škoda, že se v naší distribuci neobjevil na digitálních nosičích.

Je totiž ozdoben skvostným českým dabingem. Sice přijdeme o klasické Bugsovo „What's Up, Doc“, ale jako náhradu nabídne obrovské množství nových hlášek. Ty jsou překvapivě v češtině údernější než v originále.

Útěchou nám tedy může být skutečnost, že jeho jednotlivé části si můžete dohledat na internetu. Přijdete sice o zajímavou a vtipnou dokumentární část, ale k základu se lze bez problémů dopátrat. A ten rozhodně stojí za to.

Máte v oblibě klasické animáky Warner Bros.?

A pokud ano, viděli jste tuto kompilaci?

Dejte nám vědět v diskusi.

Domů
Sdílet
Diskuse