Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2018 17:20
Čas čtení 0:00
Peter Pavlík

Epické scény, které navždy změnily akční žánr a kinematografii jako takovou

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Připomeňte si 11 sekvencí formujících nejen akční žánr.

Akční scény máme rádi. Většinou totiž jde vrcholné momenty konkrétních filmů. Honičky, přestřelky, bitvy i epické dobývání objektů v nás dokáží rozpumpovat adrenalin.

Stejně jako i jiné aspekty filmů i tyto scény mají své highlighty formující žánr nebo jednotlivé postupy. My jsme pro vás vybrali jedenáct sekvencí, které v době uvedení způsobily rozruch a vyvolaly řadu následovníků.

Bulittův případ (Bullitt, režie: Peter Yates, 1968)

Automobilová honička

Bulittův případ je velmi slušná, ale ne příliš ohromující kriminálka se Stevem McQueenem. Do historie se jí však podařilo zapsat asi nejslavnější automobilovou honičkou všech dob. Ford Mustang 390 GT vs. Dodge Charger 440, kopcovité ulice San Francisca, rychlost 170km/h a za volantem samotná hvězda.

Namísto hudby zní řev motorů a dynamiku dodává skvělý střih. Honičky ve Francouzské spojce nebo originálu Gone in 60 Seconds byly možná ještě o něco vynalézavější, ale tato byla první a nastavila trend toho, jak mají podobné scény vypadat.

Hvězdné války (Star Wars, režie: George Lucas, 1977)

Útok na Hvězdu smrti

V sérii Star Wars je mnoho nezapomenutelných, originálních a dechberoucích akčních scén (závod kluzáků, souboje se světelnými meči, útok na planetu Hoth...)

Tou nejslavnější však navždy zůstane útok na Hvězdu smrti. Inspirace filmy z 2. světové války (např. The Dam Busters) je očividná, ale sci-fi look jim přidává pocit něčeho nevídaného.

Do toho geniální kompozice Johna Williamse a zejména emoční dopad, jelikož se jedná o finále jednoho z nejslavnějších počinů všech dob. Při prvních testovacích projekcích bylo měřítkem úspěchu, zda publikum začne tleskat, když se zjeví Millenium Falcon.

Potlesk se neozval. Nastalo totiž skandování a burácení. Lucas tehdy poprvé začal tušit, že má v rukou hit.

Indiana Jones a Chrám zkázy (Indiana Jones and Temple of Doom, režie: Steven Spielberg, 1984)

Honička ve vozících

Útek před obrovskou hroutící se skálou, podlézání pod náklaďákem, souboj na tancích, honička s nacisty na motorkách a spousta jiného. Podobně jako Hvězdné války je i série o dobrodružstvích Indiana Jonese výkladní skříní adrenalinové akce.

Z množství z nich jsme vybrali nejvíce kultovní sekvenci z Chrámu zkázy. Původně se měla objevit již v první části, ale nakonec na ni nezbyl čas ani peníze.

Její našlapanost, hravost a dynamika je nezapomenutelná. Fyzikální zákony si sice vzaly volno, ale o to více mohla tato neskutečná jízda zarezonovat. A film zdaleka ještě nekončil.

Komando (Commando, režie: Mark L. Lester, 1985)

Vystřílení ostrova záporáků

Míra reality nulová. Index zábavnosti maximální. Nejreprezentativnější ukázka toho, proč jsme milovali béčka osmdesátých let.

Arnold posouvá hranice coolovosti již při legendární a fantasticky střižené přípravě. Když se však ozve koncert pro rakomet, samopal, mačetu a svaly Mr. Universe jedno oko fanouška podobných filmů nezůstane suché.

Dokonalé akční inferno, ve kterém záporáci umírají mimořádně efektivně a Arnold vytahuje suché hlášky ukázalo, že i podobně trashový projekt se může zapsat do historie. Podobnou scénu ve stejném roce předvedl i Stallone ve druhém Rambovi, ale větší sympatie patří jeho největšímu konkurentovi.

 

Hard Boiled (režie: John Woo, 1992)

Celé finální zúčtování

John Woo byl průkopníkem akčních scén. Navazoval sice na poetiku Sama Peckinpaha, dávající do popředí násilí, zpomalené záběry a neuvěřitelný střih, ale dokázal ji ozvláštnit. Jeho filmy Lepší zítřek, Killer a zejména Hard Boiled znamenaly revoluci v akčním žánru, jejíž estetiku později převzali i hollywoodští režiséři.

Z množství jeho nezapomenutelných sekvencí vybíráme neuvěřitelné, téměř 40minutové finální zúčtování z Hard Boiled. Speciálně však jeho highlight. Několikaminutový, nepřerušovaný záběr se už dávno zapsal do zlatého fondu.

V časech jednozáběrových orgií v Potomcích lidí, Old Boyovi nebo Tintinovi už nepůsobí tak svěže, ale v době premiéry na něj všichni zírali s otevřenými ústy.

Nelítostný souboj (Heat, režie: Michael Mann, 1995)

Pouliční přestřelka

Tříhodinový epos Michaela Manna patří mezi nejlepší kriminálky všech dob. Jeho vrcholem je neuvěřitelně intenzivní přestřelka v ulicích Los Angeles. Hlavní protivníci se svými týmy se poprvé setkávají v ozbrojeném konfliktu a mezi nimi je také množství civilistů.

Sedmiminutová ukázka toho nejlepšího možného řemesla. Zvuk samopalů, aut a taktické pokyny suplují hudbu, díky čemuž vznikla realistická a nezapomenutelná sekvence. Mnoho dalších tvůrců se ji od té doby podařilo napodobit, ale za více než 20 let se jejím kvalitám a vyznění nikdo nepřiblížil.

Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan, režie: Steven Spielberg, 1998)

Vylodění v Normandii

Jedna z nejdůležitějších událostí moderní historie se stala základem pro geniální opening Spielbergova hitu. Asi ještě nikdy předtím se nepodařilo zachytit hrůzy války tak intenzivně.

Dokonalá práce se zvukem, dokumentární Kaminského kamera a všudypřítomný chaos i brutalita omamují smysly. Vzbuzují tak dojem, že jste v centru dění.

Od premiéry se podobné dokumentární postupy používají v akčních scénách běžně. Bohužel, většina režisérů nemá Spielbergovu eleganci a roztřesená kamera u nich způsobuje chaos jinak, než je žádoucí dramatický efekt. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.

Matrix (režie: Wachowski Brothers, 1999)

Přestřelka v mramorové hale

V kultovní trilogii je nezapomenutelných momentů víc než dost. Souboj se stovkami agentů Smithů, epická dálniční honička, bitva o Zion nebo závěrečná konfrontace v dešti. Největší moment překvapení a úžasu však přinesl nástup na velkolepé finále prvního dílu.

Úžasná obrazová estetika, geniální využití zpomalených záběrů a klipová montáž na tóny Spybreak od The Propellerheads přinesly svým spojením adrenalinovou a působivou směs nejlepšího možného akčního řemesla.

Pokud někdo v kině během prvního sledování pochyboval, že má co dočinění s budoucí klasikou, tak tato scéna přesvědčila i největšího bezvěrce. Nebo existuje někdo, komu při ní nenarazila čelist o podlahu?

Pearl Harbor (režie: Michael Bay, 2001)

Útok na Pearl Harbor

O tvorbě Michaela Baye a celém Pearl Harboru si můžete myslet cokoli. Musíte však uznat, že tvůrce Transformerů je dokonalý žánrový tvůrce a klíčový útok nemá chybu.

Ve své době nejdražší scéna historie vás podplatí velkolepostí i intenzitou. Stovky letadel proti desítkám křižníků. Vše vybuchuje, rodí se osudové rozhodnutí a Zimmerova hudba nádherně burácí.

A když se dvěma hlavním hrdinům podaří konečně dostat do vzduchu, nastupuje úžasná letecká honička, strkající do kapsy všechny podobné pasáže. Včetně loňského Dunkirku. Úchvatná ukázka Hollywoodské velkoleposti, která bohužel předznamenala příchod nepopulárního digibordelu. V této podobě je však stále strhující.

Pán prstenů: Návrat Krále (Lord of the Rings: Return of the King, režie: Peter Jackson, 2003)

Pellenorské pole

Když se spustila ve Dvou věžích bitva o Helmův žlab, mnoho diváků přihlíželo s otevřenými ústy. To však ještě nevěděli, co je čeká.

Peter Jackson se totiž zjevně rozhodl zahanbit všechny tvůrce, kteří si mysleli, že točí velkolepé filmy. Protože to, co předvedl ve finále své trilogie nemá obdoby.

Útok Sauronových mnohatisícových vojsk proti lidskému odboji patří do výkladní skříně kinematografie. Množství efektních momentů, dojímavé situace a i špetka humoru jsou nefalšovaným fanouškovským orgasmem.

Každý další historický epos i fantasy dostaly novou laťku, ale tomuto návalu emocí a adrenalinu se už žádný nedokázal vyrovnat. Ani samotný tvůrce v prequelovém Hobbitovi. Je mi líto diváků, kteří tuto scénu nezažili v kině.

BONUS: Křižník Potěmkin (Bronenosec Poťomkin, režie: Sergej Ejzenštejn, 1925)

Oděské schodiště

Vraťme se na chvilku ještě do éry němého filmu. Ejzeštejnovo revoluční dílo totiž obsahuje pasáž, která je historicky důležitější než všechny dosud zmíněné.

Masakr na Oděském schodišti je ukázkou vrcholu tehdejší práce se střihem i napětím. Intelektuální montáž vzbuzující asociace, chladnokrevné jednání vojáků a v první řadě kočárek s bezbranným dítětem padajícím ze schodů jsou momenty formující kinematografii.

Na celý film asi nebudete mít náladu, ale tuto úžasnou scénu by měl vidět každý milovník pohyblivých obrázků.

 

Tolik k našemu nynějšímu výběru, a pokud jste zde nenašli svou oblíbenou akční sekvenci, nezoufejte. Možná totiž brzy zavítáme s dalším výběrem, protože studna, ze které můžeme vybírat, je téměř bezedná.

Která akční scéna je vaše nejoblíbenější nám můžete napsat tradičně v diskusi.

Domů
Sdílet
Diskuse